Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Polifenolni spojevi i hlapive komponente u bijelim vinima iz podregije Zagorje – Međimurje (CROSBI ID 395729)

Ocjenski rad | diplomski rad

Majić, Marija Polifenolni spojevi i hlapive komponente u bijelim vinima iz podregije Zagorje – Međimurje / Kovačević Ganić, Karin (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Majić, Marija

Kovačević Ganić, Karin

hrvatski

Polifenolni spojevi i hlapive komponente u bijelim vinima iz podregije Zagorje – Međimurje

Cilj rada bio je utvrditi promjene hlapivih i polifenolnih spojeva tijekom vinifikacije i dozrijevanja bijelih vina. U radu su korišteni uzorci Traminca normalne i izborne berbe, Muškata žutog i Graševine iz podregije Zagorje – Međimurje. Promjene u masenim udjelima hlapivih komponenata arome praćene su metodom plinske kromatografije, uz prethodnu pripremu uzorka metodom mikroekstrakcije na čvrstoj fazi. Identifikacija i kvantifikacija pojedinačnih polifenolnih spojeva određena je metodom tekućinske kromatografije. Utvrđeno je da su za sortnu aromu najveći doprinos imali terpenski alkoholi linalool, citronelol i geraniol. Kvantitativno su najvažniji produkti alkoholne fermentacije bili viši alkoholi, esteri etil acetat i etil laktat te acetaldehid. Kvalitativno najveći doprinos fermentacijskoj aromi dali su 2-fenil etanol te acetatni i etilni esteri. Hidroksicimetne kiseline, slobodne i vezane, te hidroksibenzojeve kiseline i flavanoli kvantitativno su najvažniji polifenolni spojevi bijelih vina, a među njima je najzastupljenija bila trans-kaftarinska kiselina. Tijekom dozrijevanja vina utvrđeno je smanjenje količine gotovo svih polifenolnih spojeva.

sortna aroma; fermentacijska aroma; polifenolni spojevi; bijela vina

nije evidentirano

engleski

Polyphenolic and volatile compounds in white wines from subregion Zagorje – Međimurje

nije evidentirano

varietal aroma; fermentation aroma; polyphenolic composition; white wines

nije evidentirano

Podaci o izdanju

86

12.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija