Polifenolni spojevi i hlapive komponente u bijelim vinima iz podregije Zagorje – Međimurje (CROSBI ID 395729)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Majić, Marija
Kovačević Ganić, Karin
hrvatski
Polifenolni spojevi i hlapive komponente u bijelim vinima iz podregije Zagorje – Međimurje
Cilj rada bio je utvrditi promjene hlapivih i polifenolnih spojeva tijekom vinifikacije i dozrijevanja bijelih vina. U radu su korišteni uzorci Traminca normalne i izborne berbe, Muškata žutog i Graševine iz podregije Zagorje – Međimurje. Promjene u masenim udjelima hlapivih komponenata arome praćene su metodom plinske kromatografije, uz prethodnu pripremu uzorka metodom mikroekstrakcije na čvrstoj fazi. Identifikacija i kvantifikacija pojedinačnih polifenolnih spojeva određena je metodom tekućinske kromatografije. Utvrđeno je da su za sortnu aromu najveći doprinos imali terpenski alkoholi linalool, citronelol i geraniol. Kvantitativno su najvažniji produkti alkoholne fermentacije bili viši alkoholi, esteri etil acetat i etil laktat te acetaldehid. Kvalitativno najveći doprinos fermentacijskoj aromi dali su 2-fenil etanol te acetatni i etilni esteri. Hidroksicimetne kiseline, slobodne i vezane, te hidroksibenzojeve kiseline i flavanoli kvantitativno su najvažniji polifenolni spojevi bijelih vina, a među njima je najzastupljenija bila trans-kaftarinska kiselina. Tijekom dozrijevanja vina utvrđeno je smanjenje količine gotovo svih polifenolnih spojeva.
sortna aroma; fermentacijska aroma; polifenolni spojevi; bijela vina
nije evidentirano
engleski
Polyphenolic and volatile compounds in white wines from subregion Zagorje – Međimurje
nije evidentirano
varietal aroma; fermentation aroma; polyphenolic composition; white wines
nije evidentirano
Podaci o izdanju
86
12.07.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb