Validacija HPLC metode za određivanje biogenih amina u vinu (CROSBI ID 395740)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Malinarić, Mirna
Kovačević Ganić, Karin
hrvatski
Validacija HPLC metode za određivanje biogenih amina u vinu
Određivanje biogenih amina u vinu važno je zbog toksikoloških implikacija koje mogu biti izazvane njihovom konzumacijom, kao i zbog povezanosti njihove koncentracije u vinu s lošim higijenskim uvjetima tijekom procesa vinifikacije. Među brojnim metodama razvijenim u tu svrhu, najčešće se koriste HPLC metode s derivatizacijom i fluorimetrijskom detekcijom. Cilj ovog rada bila je validacija takve HPLC metode za određivanje udjela biogenih amina u crnom vinu. Tijekom validacije ispitivani su sljedeći parametri: selektivnost, preciznost, linearnost, granica dokazivanja i granica kvantifikacije. Postupak validacije je pokazao da metoda, iako osjetljiva, zadovoljava postavljene zahtjeve i smatra se prikladnom za predviđenu svrhu.
biogeni amini; HPLC; validacija
nije evidentirano
engleski
Validation of HPLC method for determination of biogenic amines content in wine
nije evidentirano
biogenic amines; HPLC; validation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
20.05.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb