Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje primarne arome u moštu Pošipa (CROSBI ID 395744)

Ocjenski rad | diplomski rad

Holjevac, Josipa Određivanje primarne arome u moštu Pošipa / Kovačević Ganić, Karin (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Holjevac, Josipa

Kovačević Ganić, Karin

hrvatski

Određivanje primarne arome u moštu Pošipa

Aroma vina rezultat je interakcija između kemijskog sastava vina sa osjećajem okusa i mirisa kod konzumenata vina. Glavni predstavnici primarne arome koji utječu na karakter i senzorske karakteristike vina su terpeni, C13-norizoprenoidi i C6-alkoholi. Uzorci mošta bijelih sorti grožđa Pošip analizirani su metodom plinske kromatografije s masenom spektrometrijom uz mikroekstrakciju na čvrstoj fazi (SPME-GC/MS). Identificirano je 11 različitih spojeva, a primarnoj aromi 6 analiziranih uzoraka mošta najviše doprinose β-ionon (mirisa meda, ruže, ljiljana) i β-damaskenon koji je nositelj cvjetne arome te C6-spojevi su nosioci vegetativne arome i geraniola koji je nositelj slatke arome.

mošt; primarna aroma; Pošip; SPME-GC/MS

nije evidentirano

engleski

Identification of primary aroma of Pošip must

nije evidentirano

must; primary aroma; Pošip; SPME-GC/MS

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

30.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija