Određivanje primarne arome u moštu Pošipa (CROSBI ID 395744)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Holjevac, Josipa
Kovačević Ganić, Karin
hrvatski
Određivanje primarne arome u moštu Pošipa
Aroma vina rezultat je interakcija između kemijskog sastava vina sa osjećajem okusa i mirisa kod konzumenata vina. Glavni predstavnici primarne arome koji utječu na karakter i senzorske karakteristike vina su terpeni, C13-norizoprenoidi i C6-alkoholi. Uzorci mošta bijelih sorti grožđa Pošip analizirani su metodom plinske kromatografije s masenom spektrometrijom uz mikroekstrakciju na čvrstoj fazi (SPME-GC/MS). Identificirano je 11 različitih spojeva, a primarnoj aromi 6 analiziranih uzoraka mošta najviše doprinose β-ionon (mirisa meda, ruže, ljiljana) i β-damaskenon koji je nositelj cvjetne arome te C6-spojevi su nosioci vegetativne arome i geraniola koji je nositelj slatke arome.
mošt; primarna aroma; Pošip; SPME-GC/MS
nije evidentirano
engleski
Identification of primary aroma of Pošip must
nije evidentirano
must; primary aroma; Pošip; SPME-GC/MS
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
30.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb