Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje primarne arome bijelog grožđa (CROSBI ID 395745)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vibovec, Helena Određivanje primarne arome bijelog grožđa / Kovačević Ganić, Karin (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Vibovec, Helena

Kovačević Ganić, Karin

hrvatski

Određivanje primarne arome bijelog grožđa

Aroma vina je jedan od najvažnijih parametara u formiranju kvalitete vina, a ovisi o brojnim faktorima poput sorte i zrelosti grožđa, postupcima koji prethode fermentaciji, samoj fermentaciji, aktivnosti kvasaca te starenju vina. Spojevi arome podrijetlom iz grožđa, zaslužni za formiranje primarne (sortne) arome, formiraju kvalitetu i regionalni karaktera vina. Škrlet bijeli je autohtona hrvatska sorta koja se uzgaja u vinogradarskim regijama Moslavine i Pokuplja. Cilj rada je utvrditi postoji li razlika u fizikalno-kemijskim svojstvima i koncentraciji spojeva primarne arome, među moštovima proizvedenim u vinogradarskim regijama Moslavine i Pokuplja. Asimilirajući dušik određen je metodom formolne titracije, dok je mikroekstrakcija na čvrstoj fazi sa plinskom kromatografijom korištena za određivanje spojeva iz skupine C6-alkohola i C6-aldehida, monoterpena te C13-norizoprenoida. Dobiveni rezultati su pokazali razlike u fizikalno-kemijskim svojstvim ai primarnoj aromi između moštova proizvedenih u različitim vinogradarskim regijama.

Vitis vinifera L.; Škrlet bijeli; mošt; primarna aroma vina; asimilirajući dušik

nije evidentirano

engleski

Determination varietal aroma of white grapes

nije evidentirano

Vitis vinifera L.; Škrlet bijeli; must; varietal aroma; yeast assimilable nitrogen

nije evidentirano

Podaci o izdanju

64

17.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija