Određivanje primarne arome bijelog grožđa (CROSBI ID 395745)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vibovec, Helena
Kovačević Ganić, Karin
hrvatski
Određivanje primarne arome bijelog grožđa
Aroma vina je jedan od najvažnijih parametara u formiranju kvalitete vina, a ovisi o brojnim faktorima poput sorte i zrelosti grožđa, postupcima koji prethode fermentaciji, samoj fermentaciji, aktivnosti kvasaca te starenju vina. Spojevi arome podrijetlom iz grožđa, zaslužni za formiranje primarne (sortne) arome, formiraju kvalitetu i regionalni karaktera vina. Škrlet bijeli je autohtona hrvatska sorta koja se uzgaja u vinogradarskim regijama Moslavine i Pokuplja. Cilj rada je utvrditi postoji li razlika u fizikalno-kemijskim svojstvima i koncentraciji spojeva primarne arome, među moštovima proizvedenim u vinogradarskim regijama Moslavine i Pokuplja. Asimilirajući dušik određen je metodom formolne titracije, dok je mikroekstrakcija na čvrstoj fazi sa plinskom kromatografijom korištena za određivanje spojeva iz skupine C6-alkohola i C6-aldehida, monoterpena te C13-norizoprenoida. Dobiveni rezultati su pokazali razlike u fizikalno-kemijskim svojstvim ai primarnoj aromi između moštova proizvedenih u različitim vinogradarskim regijama.
Vitis vinifera L.; Škrlet bijeli; mošt; primarna aroma vina; asimilirajući dušik
nije evidentirano
engleski
Determination varietal aroma of white grapes
nije evidentirano
Vitis vinifera L.; Škrlet bijeli; must; varietal aroma; yeast assimilable nitrogen
nije evidentirano
Podaci o izdanju
64
17.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb