Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj sastava i ambalažnog materijala na stabilnost gumenih bombona i žele proizvoda tijekom četveromjesečnog skladištenja (CROSBI ID 396105)

Ocjenski rad | diplomski rad

Peričić, Nena Utjecaj sastava i ambalažnog materijala na stabilnost gumenih bombona i žele proizvoda tijekom četveromjesečnog skladištenja / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana ; Ščetar, Mario (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Peričić, Nena

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana ; Ščetar, Mario

hrvatski

Utjecaj sastava i ambalažnog materijala na stabilnost gumenih bombona i žele proizvoda tijekom četveromjesečnog skladištenja

Gumeni bomboni i žele proizvodi popularni su konditorski proizvodi, čija je proizvodnja i konzumacija posljednih godina u stalnom porastu. Popularnost ove skupine proizvoda može se pripisati inovativnim formulacijama i mogućnosti implementacije različitih sastojaka, posebice boja i aroma u njihovu proizvodnju. Sukladno tome, cilj ovog rada bio je formulirati bombonske proizvode sa agar agarom i pektinom, kao zamjenom za želatinu, uz dodatak dijetalnih vlakana (inulin i indijski trputac (Plantago ovata)) i prirodnih sladila (ekstrakt stevije, laktitol, agavin sirup i med) te ekstrakt bijelog čaja kao osnovu proizvoda. Formulirano je 6 vrsta bombonskih proizvoda kojima su praćene promjene fizikalnih, teksturalnih i senzorskih svojstava te promjene udjela bioaktivnih sastojaka i antioksidacijskog kapaciteta tijekom 4 mjeseca skladištenja na 4°C i 22°C, pakiranih u tri različite vrste ambalažnog materijala (linearni polietilen niske gustoće, polipropilenski film s akrilnim i poli(viliden-kloridnim) barijernim premazom, laminat metaliziranog polipropilena i polietilena). Najbolja senzorska svojstva pokazali su bombonski proizvodi sa želatinom, dok se agar agar pokazao kao najmanje prihvatljivo sredstvo za želiranje. Tijekom četveromjesečnog skladištenja došlo je do smanjenja udjela bioaktivnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta u bombonskim proizvodima. Kao najbolja zamjena za saharozu pokazao se med, dodatak kojeg je produljio rok trajanja proizvoda, a ujedno i pozitivno utjecao na njihovu aromu.

agar; polifenoli; pektin; želatina; žele proizvodi

nije evidentirano

engleski

The effect of composition and packaging material on the stability of gumdropsand jelly productsduring the four-mounth storage

nije evidentirano

agar; gelatin; pectin; polyphenols; jelly products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

87

10.07.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija