Praćenje fermentacije domaćeg bijelog vina Iločkog vinogorja (CROSBI ID 397489)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Inkret, Ines
Zechner-Krpan, Vesna
hrvatski
Praćenje fermentacije domaćeg bijelog vina Iločkog vinogorja
Cilj završnog rada bio je proizvesti bijelo vino od sorti Graševina bijela i Rajnski rizling bijeli, pri čemu je korišteno grožđe s područja Iločkog vinogorja. Nakon vinifikacije u privatnoj obiteljskoj vinariji Kočet provedena je kemijska analiza proizvedenog domaćeg vina u laboratoriju Prehrambeno–biotehnološkog fakulteta. Određeni su osnovni parametri kakvoće: šećer, ukupne i hlapljive kiseline, slobodni, vezani i ukupni sumpor, alkohol, glicerol te jabučna, vinska, mliječna i limunska kiselina. Laboratorijske metode koje su pritom bile korištene su: RS-metoda za određivanje šećera, neutralizacija s NaOH za ukupne kiseline, polumikro postupak za hlapljive kiseline, titracija s NaOH za određivanje slobodnog i vezanog sumpora, kemijska i denzitometrijska metoda za određivanje alkohola, enzimsko određivanje glicerola te papirna kromatografija za određivanje jabučne, vinske, mliječne i limunske kiseline. Rezultati analiziranog domaćeg bijelog vina su u skladu s vrijednostima Pravilnika o vinu iz 1996. godine.
Graševina; Ilok; kemijska analiza; proizvodnja bijelih vina; Rizling
nije evidentirano
engleski
Monitoring the fermentation of local white wine from vineyards of Ilok
nije evidentirano
chemical analysis; Graševina; Ilok; Rizling; white wine production
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
10.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb