Virusi koji se prenose hranom (CROSBI ID 221186)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)
Podaci o odgovornosti
Stevanović, Vladimir ; Barbić, Ljubo ; Vilibić-Čavlek, Tatjana ; Lazarić-Stefanović, Lorena ; Kučinar, Jasmina ; Starešina, Vilim ; Turk, Nenad ; Kozačinski, Lidija
hrvatski
Virusi koji se prenose hranom
Patogeni koji se mogu prenositi hranom uključuju crijevne bakterije, viruse, parazite, bakterije koje proizvode toksine i prione. Od navedenih patogena najčešći uzročnici bolesti koje se prenose hranom jesu virusi. U ovom su radu pregledno prikazani virusi koji se prenose hranom s posebnim naglaskom na načine širenja i mogućnosti profilakse kao najvažnijim područjima u kojima sudjeluje veterinarska struka. U navedenom području, kao i u javnom zdravstvu u cjelini, samo bliska suradnja veterinarske i liječničke struke može rezultirati uspostavom cjelovitog sustava nadzora i suzbijanja zaraznih bolesti s ciljem očuvanja zdravlja ljudi. Prvi korak pritom jest dostupnost najnovijih spoznaja i informacija o rizicima i mjerama zaštite širem krugu stručnjaka u svrhu sprečavanja nastanka epidemija uzrokovanih virusima koji se prenose hranom, što je i bio cilj ovog preglednog prikaza.
Virusi; hrana; javno zdravstvo; zoonoze
nije evidentirano
engleski
Foodborne viruses
nije evidentirano
Viruses; food; public health; zoonosis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22 (5-6)
2014.
37-48
objavljeno
1330-2124