Fuzarijski mikotoksini u hrani i hrani za životinje (CROSBI ID 221842)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Pleadin, Jelka ; Frece, Jadranka ; Vasilj, Višnja ; Markov, Ksenija
hrvatski
Fuzarijski mikotoksini u hrani i hrani za životinje
Fuzarijski mikotoksini, među kojima su najzastupljeniji zearalenon, deoksinivalenol, fumonizini i T-2 toksin, su česti onečišćivaći hrane i hrane za životinje, primarno žitarica i njihovih proizvoda. Onečišćenje hrane fuzarijskim mikotoksinima može uzrokovati brojne kronične i akutne toksične učinke u ljudi i životinja. Razina onečišćenja ovisna je o brojnim čimbenicima, započinje još na polju i moguća je u svim fazama proizvodnje hrane “od polja do stola”, uključujući skladištenje, te varira s obzirom na geografsko područje i klimatske uvjete. U određenoj mjeri, prisutnost manjih količina fuzarijskih mikotoksina u žitaricama i srodnim prehrambenim proizvodima je neizbježna, te je od velikog značaja za zaštitu javnog zdravlja uspostava smjernica i odredbi zakonodavstva i procjena rizika na nivou svake zemlje. U cilju sprječavanja onečišćenja te štetnih posljedica po zdravlje ljudi i životinja, kao i ekonomskih gubitaka u prehrambenoj i stočarskoj industriji, vrlo je značajna primjena prikladnih preventivnih mjera. Ukoliko ipak dođe do značajnijeg onečišćenja, potrebna je primjena učinkovitih metoda redukcije odnosno dekontaminacije, uz sustavnu kontrolu razine fuzarijskih mikotoksina i primjenu suvremenih analitičkih metoda u njihovoj detekciji.
zearalenon; deoksinivalenol; T-2 toksin; fumonizin; žitarice; onečišćenje hrane i hrane za životinje
nije evidentirano
engleski
Fusarium mycotoxins in food and feed
nije evidentirano
zearalenone; deoxynivalenol; T-2 toxin; fumonisin; cereals; food and feed contamination
nije evidentirano
Podaci o izdanju
10 (1-2)
2015.
6-13
objavljeno
1847-3423
1847-7461