Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijski sastav i senzorska svojstva Prošeka (CROSBI ID 400251)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Budimir, Ana Kemijski sastav i senzorska svojstva Prošeka / Budić-Leto, Irena (mentor); Split, Sveučilište u Zagrebu / Sveučilište u Splitu / Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, . 2015

Podaci o odgovornosti

Budimir, Ana

Budić-Leto, Irena

hrvatski

Kemijski sastav i senzorska svojstva Prošeka

Prošek je desertno kvalitetno ili desertno vrhunsko vino čija je proizvodnja prema Listi tradicionalnih izraza za vino (NN 75/13, NN 138/13) ograničena na zemljopisna područja uzgoja vinove loze u vinogradarskim podregijama Sjeverna Dalmacija, Srednja i Južna Dalmacija te Dalmatinska zagora. Prošek se proizvodi od bijelih i crnih autohtonih sorti grožđa, specifičnom tehnologijom iz prosušenog grožđa. Najvažniji čimbenici koji utječu na kakvoću prošeka su područje uzgoja vinove loze, sorta grožđa, način prosušivanja grožđa, uvjeti vinifikacije te uvjeti dozrijevanja i starenja prošeka. Desertna vina proizvode se u različitim krajevima svijeta i svugdje su izrazito cijenjena. Njihova proizvodnja je specifična i ograničena samo na pojedina područja. Proizvodnja vina od prosušenog grožđa je raširena u mediteranskim zemljama među kojima se posebno ističu vina naziva „passito“ koja se proizvode u pojedinim područjima Italije (Vin Santo) i Grčke. Cilj ovog rada je istražiti kemijski sastav i senzorska svojstva prošeka, prema literaturnim podacima. Podaci kemijskog sastava i senzorskih karakteristika prošeka usporediti će se s literaturnim podacima desertnih vina „passito“ koja se proizvode u pojedinim područjima Italije (Vin Santo).

prošek ; kemijski sastav ; senzorska svojstva ; aroma

nije evidentirano

engleski

The chemical composition and sensory properties of Prošek

nije evidentirano

prošek ; chemical composition ; sensory characteristics ; aroma

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

25.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Zagrebu; Sveučilište u Splitu; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Split

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija