Kemijski sastav i senzorska svojstva Prošeka (CROSBI ID 400251)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Budimir, Ana
Budić-Leto, Irena
hrvatski
Kemijski sastav i senzorska svojstva Prošeka
Prošek je desertno kvalitetno ili desertno vrhunsko vino čija je proizvodnja prema Listi tradicionalnih izraza za vino (NN 75/13, NN 138/13) ograničena na zemljopisna područja uzgoja vinove loze u vinogradarskim podregijama Sjeverna Dalmacija, Srednja i Južna Dalmacija te Dalmatinska zagora. Prošek se proizvodi od bijelih i crnih autohtonih sorti grožđa, specifičnom tehnologijom iz prosušenog grožđa. Najvažniji čimbenici koji utječu na kakvoću prošeka su područje uzgoja vinove loze, sorta grožđa, način prosušivanja grožđa, uvjeti vinifikacije te uvjeti dozrijevanja i starenja prošeka. Desertna vina proizvode se u različitim krajevima svijeta i svugdje su izrazito cijenjena. Njihova proizvodnja je specifična i ograničena samo na pojedina područja. Proizvodnja vina od prosušenog grožđa je raširena u mediteranskim zemljama među kojima se posebno ističu vina naziva „passito“ koja se proizvode u pojedinim područjima Italije (Vin Santo) i Grčke. Cilj ovog rada je istražiti kemijski sastav i senzorska svojstva prošeka, prema literaturnim podacima. Podaci kemijskog sastava i senzorskih karakteristika prošeka usporediti će se s literaturnim podacima desertnih vina „passito“ koja se proizvode u pojedinim područjima Italije (Vin Santo).
prošek ; kemijski sastav ; senzorska svojstva ; aroma
nije evidentirano
engleski
The chemical composition and sensory properties of Prošek
nije evidentirano
prošek ; chemical composition ; sensory characteristics ; aroma
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
25.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Zagrebu; Sveučilište u Splitu; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split
Split