MACERACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA (CROSBI ID 401862)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Martinović, Tomislav
Mrvčić, Jasna
hrvatski
MACERACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA
Jaka alkoholna pića su pića u kojima je glavni sastojak etilni alkohol (etanol), čiji postotak iznosi najmanje 15 % vol. Jedan od osnovnih tehnoloških postupaka u proizvodnji jakih alkoholnih pića kao što su voćni likeri i travarice je maceracija. Maceracijom se ekstrahiraju biološki aktivnih spojeva ljekovitog i aromatskog bilja, voća ili plodova u vodeno-alkoholnu bazu pri sobnoj temperaturi. Osim vrste i kvalitete voća i bilja koje se macerira, na kvalitetu macerata i koncentraciju biološki aktivnih spojeva utječu i brojni drugi parametri maceracije kao što su vrijeme maceracije, temperatura i koncentracija vodeno-alkoholne otopine. S obzirom da se u Republici Hrvatskoj procesom maceracije najčešće proizvode voćni likeri (orahovac i likeri od crvenog voća) te travarice, u ovom radu je opisano voće i aromatsko i ljekovito bilje koje se koristi u proizvodnji tih pića, biološki aktivni spojevi odgovorni za aromu, antioksidativno i ljekovito djelovanje voćnih likera i travarica te postupci maceracije s naglaskom na istraživanja utjecaja vremena i temperature na postupak maceracije.
maceracija; jaka alkoholna pića; orahovac; antocijani; likeri od crvenog voća; travarica
nije evidentirano
engleski
MACERATION IN PRODUCTION OF SPIRITS DRINKS
nije evidentirano
maceration; spirits drinks; liqueur of walnut; antocyanins; liqueur of red fruit; herb brandy
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
01.07.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb