Utjecaj tretmana ultrazvuka snage 240W, 320W i 400W pri različitim temperaturama na kakvoću sirutke (CROSBI ID 401894)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Zubčić, Sonja
Božanić, Rajka
Jeličić, Irena
hrvatski
Utjecaj tretmana ultrazvuka snage 240W, 320W i 400W pri različitim temperaturama na kakvoću sirutke
Svrha ovog rada je ispitati utjecaj djelovanja ultrazvuka visokog intenziteta na mikrobiološku kvalitetu i senzorska svojstva nativne slatke sirutke. Uzorci sirutke su tretirani ultrazvukom nominalne snage 240W, 320W i 400W kroz 5, 6 i 8 minuta smaostalno te u kombinaciji s temperaturom od 35, 45 i 55 stupnjeva celzijusa. Korišten je ultrazvuk visokog intenziteta konstantne frekvencije 24 kHz te sonde promjera 7 mm. Mikrobiološka kvaliteta određivana je mjerenjem ukupnog broja bakterija, broja koliformnih bakterija te kvasaca i plijesni. Svi dobiveni rezutlalti su uspoređivani s rezultatima nativne netretirane sirutke te s uzorcima podvrgnutim visokoj kartkotrajnoj pasterizaciji (72 stupnja Celzija/15s) i niskuj dugotrajnoj pasterizaciji (65 stupnjeva/30 min). Rezultati su pokazali visoku djelotvornost ultrazvuka u kombinaciji s povišenom temperaturom na inaktivaciju mikroorganizama. Najznačajniji su rezultati postignuti ultrazvukom snage 400 w pri 55 stupnjeva Celzijusa. Svi uzorci tretirani ultrazvukom bili su senzorski bolje cijenjeni od netretirane i od pasterizirane sirutke. Najbolju senzorsku ocjenu postigla je sirutka tretirana ultrazvukom snage 320 w pri 45 stupnjeva.
ultrazvuk ; sirutka ; termoprozvučivanje ; kakvoća
nije evidentirano
engleski
Effects of ultrasound treatment power 240W, 320W and 400W at different temperatures on whey quality
nije evidentirano
ultrasonic ; whey ; thermosonication ; quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
79
05.10.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb