Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Senzorski profil i analiza kemijskog sastava slatke i kisele sirutke (CROSBI ID 401896)

Ocjenski rad | diplomski rad

Andrea, Plečko Senzorski profil i analiza kemijskog sastava slatke i kisele sirutke / Božanić, Rajka (mentor); Jeličić, Irena (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Andrea, Plečko

Božanić, Rajka

Jeličić, Irena

hrvatski

Senzorski profil i analiza kemijskog sastava slatke i kisele sirutke

Iako je sirutka visokovrijedna namirnica, još je uvijek nedovoljno iskorištena u prehrani ljudi. Cilj ovog rada bio je odrediti senzorske karakteristike slatke i kisele sirutke te koji su parametri mirisa i okusa koji određuju senzroski profil sirutke. Provedena je analiza kemijskog sastava na uzorcima slatke i kisele sirutke, kao i senzorska ocjena okusa i mirisa metodom kvanititaivne deskriptivne analize (QDA) od strane panel grupe. Pojava pojedinog okusa ili mirisa dovedena je u vezu s određenim parametrom kemijskog sastava. Opažene su male međusobne razlike između uzoraka kisele sirutke, za razliku od uzoraka slatke gdje su međusobne razlike značajne. Prema analizi punoće okusa, zaključeno je da je slatka sirutka punijeg okusa od kisele.

slatka sirutka ; kisela sirutka ; kemijski sastav ; senzorska analiza ; senzorski analitičari

nije evidentirano

engleski

Sensoric profile and chemical analysis of sweet and acid whey

nije evidentirano

sweet whey ; acid whey ; chemical composition ; sensory analysis ; sensory analysts

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

13.10.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija