Senzorski profil i analiza kemijskog sastava slatke i kisele sirutke (CROSBI ID 401896)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Andrea, Plečko
Božanić, Rajka
Jeličić, Irena
hrvatski
Senzorski profil i analiza kemijskog sastava slatke i kisele sirutke
Iako je sirutka visokovrijedna namirnica, još je uvijek nedovoljno iskorištena u prehrani ljudi. Cilj ovog rada bio je odrediti senzorske karakteristike slatke i kisele sirutke te koji su parametri mirisa i okusa koji određuju senzroski profil sirutke. Provedena je analiza kemijskog sastava na uzorcima slatke i kisele sirutke, kao i senzorska ocjena okusa i mirisa metodom kvanititaivne deskriptivne analize (QDA) od strane panel grupe. Pojava pojedinog okusa ili mirisa dovedena je u vezu s određenim parametrom kemijskog sastava. Opažene su male međusobne razlike između uzoraka kisele sirutke, za razliku od uzoraka slatke gdje su međusobne razlike značajne. Prema analizi punoće okusa, zaključeno je da je slatka sirutka punijeg okusa od kisele.
slatka sirutka ; kisela sirutka ; kemijski sastav ; senzorska analiza ; senzorski analitičari
nije evidentirano
engleski
Sensoric profile and chemical analysis of sweet and acid whey
nije evidentirano
sweet whey ; acid whey ; chemical composition ; sensory analysis ; sensory analysts
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
13.10.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb