Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ TRETMANA ULTRAZVUKOM PRI RAZLIĈITIM TEMPERATURAMA I CIKLUSIMA NA KAKVOĆU SIRUTKE (CROSBI ID 401939)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kos, Martina UTJECAJ TRETMANA ULTRAZVUKOM PRI RAZLIĈITIM TEMPERATURAMA I CIKLUSIMA NA KAKVOĆU SIRUTKE / Božanić, Rajka (mentor); Jeličić, Irena (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Kos, Martina

Božanić, Rajka

Jeličić, Irena

hrvatski

UTJECAJ TRETMANA ULTRAZVUKOM PRI RAZLIĈITIM TEMPERATURAMA I CIKLUSIMA NA KAKVOĆU SIRUTKE

Svrha ovog rada je ispitati utjecaj djelovanja ultrazvuka visokog intenziteta na mikrobiološku kvalitetu i senzorska svojstva nativne slatke sirutke. Uzorci sirutke su tretirani ultrazvukom sa ciklusom od 100%, 80% i 50% kroz 5, 6, 5 i 8 minuta samostalno, te u kombinaciji s temperaturom od 35 °C, 45 °C i 55 °C. Korišten je ultrazvuk visokog intenziteta konstantne frekvencije 24 kHz te sonde promjera 7 mm. Mikrobiološka kvaliteta sirutke odreĎivana je mjerenjem ukupnog broja bakterija, broja koliformnih bakterija te kvasaca i plijesni. Svi dobiveni rezultati su usporeĎivani sa rezultatima nativne sirutke, te sa uzorcima podvrgnutim srednjoj kratkotrajnoj pasterizaciji (72°C/15s) i niskoj dugotrajnoj pasterizaciji (65°C/30min). Rezultati su pokazali visoku djelotvornost ultrazvuka u kombinaciji sa povišenom temperaturom na inaktivaciju mikroorganizama. Svi uzorci tretirani ultrazvukom bili su senzorski bolje ocjenjeni od netretirane i od pasterizirane sirutke. Najbolji rezultati postignuti su kombinacijom ultrazvuka sa ciklusom od 80% i temperature 55 °C kroz 8 minuta.

ultrazvuk ; sirutka ; termoprozvučivanje ; kakvoća

nije evidentirano

engleski

EFFECT OF ULTRASOUND AT DIFFERENT TEMPERATURES AND DUTY CYCLES ON WHEY QUALITY

nije evidentirano

ultrasonic ; whey ; thermosonication ; quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

76

09.03.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija