Određivanje trajnosti tradicionalnog svježeg sira (CROSBI ID 401955)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sabljak, Vanja
Božanić, Rajka
Barukčić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina
hrvatski
Određivanje trajnosti tradicionalnog svježeg sira
Tradicionalni svježi sir je proizvod dobiven grušanjem termički neobrađenog mlijeka, koji s eprodaje isključivo na tržnicama. Cilj ovog rada bio je odrediti mikrobiološku trajnost svježeg sira kako bi se ona mogla deklarirati na proizvodu. Analizirano je 12 uzoraka sireva s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz okolice Zagreba. Mikrobiološka i senzorska analiza sira te kiselost određivani su prvi, treći i šesti dan. Iako je kiselost sireva, kao i senzorska ocjena , bila relativno dobra i stabilna tijekom cijelog perioda čuvanja, rezultati mikrobiološke analize ukazuju na nezadovoljavajuću mikrobiološku kvalitetu sira te brzo kvarenje. Na temelju mikrobiološke analize može se zaključiti da je trajnost ovog sira svega jedan dan.
svježi sir ; mikrobiološka kvaliteta ; senzorska analiza ; trajnost
nije evidentirano
engleski
Determination of durability of traditional fresh cheese
nije evidentirano
fresh cheese ; microbiological quality ; sensory analysis ; durability
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
11.07.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb