Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ ULTRAZVUKA NA FERMENTACIJU SIRUTKE ACIDOFILNOM I JOGURTNOM KULTUROM (CROSBI ID 401960)

Ocjenski rad | diplomski rad

Knežević, Anja UTJECAJ ULTRAZVUKA NA FERMENTACIJU SIRUTKE ACIDOFILNOM I JOGURTNOM KULTUROM / Božanić, Rajka (mentor); Barukčić, Irena (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Knežević, Anja

Božanić, Rajka

Barukčić, Irena

hrvatski

UTJECAJ ULTRAZVUKA NA FERMENTACIJU SIRUTKE ACIDOFILNOM I JOGURTNOM KULTUROM

Sirutka je nutritivno visokovrijedan sporedni proizvod u sirarstvu i upravo joj se zbog sastava pridaje sve veće značenje. Cilj ovoga rada bio je odrediti utjecaj ultrazvuka na aktivaciju kulture Lactobacillus acidophilus (La-5) i jogurtne kulture (YC-380) ; na trajanje fermentacije sirutke te udio proteina i svojstva sirutke – električnu vodljivost, titracijsku kiselost, reološka svojstva i viskoznost. Ultrazvučni tretman ulazne snage 84 W u trajanju od 150 sekundi imao je najbolji učinak na porast broja živih mikroorganizama kultura La-5 i YC- 380. Fermentacija pasteriziranih ili termosonificiranih uzoraka sirutke provedena s La-5 kulturom aktiviranom ultrazvukom skraćena je za pola sata u odnosu na kontrolu (pasterizirana sirutka inokulirana sa netretiranom kulturom), dok kod fermentacije s ultrazvučno aktiviranom YC-380 kulturom nije došlo do skraćenja. Značajnije promjene u svojstvima sirutke nisu uočene, a došlo je do poboljšane topljivosti proteina. Određivanjem reoloških svojstava utvrđeno je da sirutka ima nenewtonski karakter odnosno da ju karakterizira dilatantan tip tečenja. Svi uzorci su senzorski ocjenjeni kao prihvatljivi.

sirutka ; fermentacija ; ultrazvuk ; Lactobacillus acidophilus ; jogurtna kultura

nije evidentirano

engleski

THE EFFECT OF ULTRASOUND ON WHEY FERMENTATION WITH ACIDOPHILUS AND YOGURT CULTURE

nije evidentirano

whey ; fermentation ; ultrasound ; Lactobacillus acidophilus ; yogurt culture

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

15.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija