Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalno-kemijska i mikrobiološka svojstva sirutke (CROSBI ID 401963)

Ocjenski rad | diplomski rad

Grubišić, Ivana Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalno-kemijska i mikrobiološka svojstva sirutke / Božanić, Rajka (mentor); Barukčić, Irena (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Grubišić, Ivana

Božanić, Rajka

Barukčić, Irena

hrvatski

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalno-kemijska i mikrobiološka svojstva sirutke

Sirutka predstavlja nusproizvod koji zaostaje nakon izdvajanja kazeina i mliječne masti tijekom sirenja. Dugo je vremena smatrana otpadnim produktom u sirarastvu dok se posljednjih goidna bilježi porast proizvodnje napitaka na bazi sirutke kao i raznih drugih proizvoda koji nastaju izdvajanjem sirutkinih proteina i drugih satsojaka sirutke. Također u posljednje vrijeme raste trend minimlano procesirane hrane, a kao jedan od načina minimalnog procesiranja se javlja ultrazvuk. Cilj ovog rada bio je ispitati kako tretman ulrazvuka visokog intenziteta utječe na svojstva sirutke od kojih su ispitivani: viskoznost, električna vodljivost, veličina čestica, titracijska kiselost, pH, ukupan broj mikroorganizama te udio proteina i senzorske karakteristike sirutke. Ispitivanjem je utvrđeno da ultrazvuk ima povoljan utjecaj na sirutku jer smanjuje broj mikroorganizama i poboljšava senzorske karakteristike. Sve to ukazuje na to da bi ultrazvuk mogao biti zamjena komercijalnim tretmanima sirutke.

sirutka ; ultrazvuk visokg intenziteta ; mikrobiološka analiza ; senzorska svojstva

nije evidentirano

engleski

Effects of high intensity ultrasound on physical, chemical and microbiological properties of whey

nije evidentirano

whey ; high intensity ultrasound ; microbiological analysis ; sensory properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54

22.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija