Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalno-kemijska i mikrobiološka svojstva sirutke (CROSBI ID 401963)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Grubišić, Ivana
Božanić, Rajka
Barukčić, Irena
hrvatski
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalno-kemijska i mikrobiološka svojstva sirutke
Sirutka predstavlja nusproizvod koji zaostaje nakon izdvajanja kazeina i mliječne masti tijekom sirenja. Dugo je vremena smatrana otpadnim produktom u sirarastvu dok se posljednjih goidna bilježi porast proizvodnje napitaka na bazi sirutke kao i raznih drugih proizvoda koji nastaju izdvajanjem sirutkinih proteina i drugih satsojaka sirutke. Također u posljednje vrijeme raste trend minimlano procesirane hrane, a kao jedan od načina minimalnog procesiranja se javlja ultrazvuk. Cilj ovog rada bio je ispitati kako tretman ulrazvuka visokog intenziteta utječe na svojstva sirutke od kojih su ispitivani: viskoznost, električna vodljivost, veličina čestica, titracijska kiselost, pH, ukupan broj mikroorganizama te udio proteina i senzorske karakteristike sirutke. Ispitivanjem je utvrđeno da ultrazvuk ima povoljan utjecaj na sirutku jer smanjuje broj mikroorganizama i poboljšava senzorske karakteristike. Sve to ukazuje na to da bi ultrazvuk mogao biti zamjena komercijalnim tretmanima sirutke.
sirutka ; ultrazvuk visokg intenziteta ; mikrobiološka analiza ; senzorska svojstva
nije evidentirano
engleski
Effects of high intensity ultrasound on physical, chemical and microbiological properties of whey
nije evidentirano
whey ; high intensity ultrasound ; microbiological analysis ; sensory properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
22.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb