Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na kvalitetu obranog mlijeka (CROSBI ID 401964)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mihaljević, Ivan
Božanić, Rajka
Barukčić, Irena
hrvatski
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na kvalitetu obranog mlijeka
Svrha ovog rada bila je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna i senozroska svojstav obranog mlijeka te utjecaj na mikrobiološku kvalitetu obranog mlijeka. Uzorci mliejka su tretirani ultrazvukom s ciklusom od 100% i 805 kroz 10, 15 i 20 minuta. U ispitivanjima je korišten ultrazvuk visokog intenziteta i sonda promjera 12, 7 mm. Mikrobiološka kvaliteta mlijeka određivana je mjerenjem ukupnog broja bakterija, koliformnih bakterija te kvasaca i plijesni. Svi dobiveni rezultati su uspoređivani s rezultatima pasteriziranog mlijeka. Rezultati nisu pokazali visoku djelotvornost ultrazvuka na inaktivaciju mikroorganizama. Svi uzroci tretirani ultrazvukom su bili lošije ocijenjeni od netretiranog i pasteriziranog mlijeka.
ultrazvuk ; mlijeko ; kvaliteta
nije evidentirano
engleski
Imapct of high intensity ultrasound on the quality of skim milk
nije evidentirano
ultrasound ; milk ; quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
23.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb