UTJECAJ ULTRAZVUKA NA TIJEK FERMENTACIJE MLIJEKA JOGURTNOM KULTUROM (CROSBI ID 401965)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vicković, Dolores
Božanić, Rajka
Barukčić, Irena
hrvatski
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA TIJEK FERMENTACIJE MLIJEKA JOGURTNOM KULTUROM
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na aktivaciju jogurtne kulture YC-380, tijek fermentacije mlijeka, udio proteina te fizikalna svojstva (električnu vodljivost, titracijsku kiselost, reološka svojstva, sinerezu) fermentiranog mlijeka nakon provedene fermentacije. Uzorci mlijeka tretirani su ultrazvukom ulazne snage od 270 W u trajanju od 8 ili 10 min te su potom inokulirani mikrobnom kulturom koja je bila prethodno aktivirana ultrazvukom (102 W / 75 s), odnosno kontrolnom, netretiranom kulturom. Dobiveni rezultati uspoređivani kontrolnim uzorkom proizvedenim na konvencionalan način (K). Osim toga, provedena je i senzorska analiza svih uzoraka kako bi se bolje interpretirale razlike između različito provedenih fermentacija. Inokulacija jogurtne kulture aktivirane ultrazvukom nije pokazala značajan utjecaj na skraćivanje trajanja procesa fermentacije mlijeka u odnosu na konvencionalnu fermentaciju.
ultrazvuk ; fermentacija ; fermetirano mlijeko
nije evidentirano
engleski
INFLUENCE OF ULTRASOUND ON A FERMENTATION OF MILK WITH YOGHURT CULTURE
nije evidentirano
ultrasound ; milk fermentation ; fermented milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
70
30.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb