Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA SVJEŽEG SIRA I SIRA TIPA FETA (CROSBI ID 401968)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mihalić, Vjeran PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA SVJEŽEG SIRA I SIRA TIPA FETA / Božanić, Rajka (mentor); Barukčić, Irena (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Mihalić, Vjeran

Božanić, Rajka

Barukčić, Irena

hrvatski

PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA SVJEŽEG SIRA I SIRA TIPA FETA

Aflatoksin M1 je hepatokarcinogeni metabolit koji se može nalaziti u mlijeku i mliječnim proizvodima te predstavljati rizik po zdravlje potrošača. Cilj ovog rada bio je pratiti promjenu koncentracije aflatoksina M1 u svim fazama proizvodnje i čuvanja sireva tipa Feta i svježeg sira, te istražiti međusobnu povezanost prisutnog aflatoksina M1 s fizikalno-kemijskim i mikrobiološkim parametrima proizvedenih sireva. Mlijeko za proizvodnju sireva kontaminirano je standardom aflatoksina M1 u svrhu podešavanja koncentracije na zakonski dopušteni maksimum od 0.05 µg L-1. U radu su određivani fizikalno-kemijski i mikrobiološki parametri za sve uzorke tijekom četrnaestodnevnog odnosno sedmodnevnog čuvanja uzoraka sireva te je mjerena koncentracija aflatoksina M1 imuno-enzimskim testom u svim fazama proizvodnje i čuvanja. Na temelju provedenog istraživanja može se zaključiti da postoji određena pozitivna korelacija između udjela suhe tvari, odnosno udjela proteina i koncentracije AFM1 u proizvedenim sirevima.

aflatoksin M1 ; sirevi tipa Feta ; svježi sir ; imuno-enzimska analiza ; fizikalno-kemijska analiza ; mikrobiološka analiza

nije evidentirano

engleski

CHANGES IN CONCENTRATION OD AFLATOXIN M1 DURING PROCESS OF PRODUCTION AND STORAGE OD FRESH CHEESE AND FETA CHEESE

nije evidentirano

aflatoxin M1 ; Feta Cheese ; Fresh Cheese ; enzyme-immunoassay ; physico-chemical analysis ; microbiology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

08.07.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija