PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA SVJEŽEG SIRA I SIRA TIPA FETA (CROSBI ID 401968)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mihalić, Vjeran
Božanić, Rajka
Barukčić, Irena
hrvatski
PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA SVJEŽEG SIRA I SIRA TIPA FETA
Aflatoksin M1 je hepatokarcinogeni metabolit koji se može nalaziti u mlijeku i mliječnim proizvodima te predstavljati rizik po zdravlje potrošača. Cilj ovog rada bio je pratiti promjenu koncentracije aflatoksina M1 u svim fazama proizvodnje i čuvanja sireva tipa Feta i svježeg sira, te istražiti međusobnu povezanost prisutnog aflatoksina M1 s fizikalno-kemijskim i mikrobiološkim parametrima proizvedenih sireva. Mlijeko za proizvodnju sireva kontaminirano je standardom aflatoksina M1 u svrhu podešavanja koncentracije na zakonski dopušteni maksimum od 0.05 µg L-1. U radu su određivani fizikalno-kemijski i mikrobiološki parametri za sve uzorke tijekom četrnaestodnevnog odnosno sedmodnevnog čuvanja uzoraka sireva te je mjerena koncentracija aflatoksina M1 imuno-enzimskim testom u svim fazama proizvodnje i čuvanja. Na temelju provedenog istraživanja može se zaključiti da postoji određena pozitivna korelacija između udjela suhe tvari, odnosno udjela proteina i koncentracije AFM1 u proizvedenim sirevima.
aflatoksin M1 ; sirevi tipa Feta ; svježi sir ; imuno-enzimska analiza ; fizikalno-kemijska analiza ; mikrobiološka analiza
nije evidentirano
engleski
CHANGES IN CONCENTRATION OD AFLATOXIN M1 DURING PROCESS OF PRODUCTION AND STORAGE OD FRESH CHEESE AND FETA CHEESE
nije evidentirano
aflatoxin M1 ; Feta Cheese ; Fresh Cheese ; enzyme-immunoassay ; physico-chemical analysis ; microbiology
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
08.07.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb