PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA JOGURTA, KISELOG MLIJEKA, VRHNJA I KEFIRA (CROSBI ID 401970)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Volarić, Veronika
Božanić, Rajka
Barukčić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina
hrvatski
PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA JOGURTA, KISELOG MLIJEKA, VRHNJA I KEFIRA
Aflatoksini su izrazito toksične tvari koje proizvode plijesni Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus. U mlijeku i mliječnim proizvodima mogu se pojaviti aflatoksini M1 koji se izlučuje u mlijeko preko mliječnih žlijezda goveda koja su konzumirala hranu kontaminiranu aflatoksinom B1. U ovom radu ispitivana je promjena koncentacije aflatoksina M1 pri tehnološkom procesu proizvodnje fermentiranih mliječnih napitaka i tijekom hladnog skladištenja. Aflatoksin M1 je relativno stabilan spoj na koji ne utječe postupak obiranja i pasterizacije. Koncentracija aflatoksina u fermentiranim mliječnim napitcima smanjila se je u odnosu na obrano mlijeko za trećinu zbog niže pH vrijednosti, formiranja organskih kiselina i prisutnosti bakterija mliječne kiseline.
aflatoksin M1 ; fermentirani mliječni napici ; kontaminacija ; hladno skladištenje
nije evidentirano
engleski
CHANGE OF CONCENTRATION OF AFLATOXIN M1 DURING PRODUCTION AND STORAGE OF YOGHURT, ACID MILK, CREAM AND KEFIR
nije evidentirano
aflatoxin M1 ; fermented dairy products ; contamination ; cold storage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
63
22.07.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb