PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA PROBIOTIČKOG FERMENTIRANOG MLIJEKA (CROSBI ID 401971)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sokić, Viktorija
Božanić, Rajka
Barukčić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina
hrvatski
PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA PROBIOTIČKOG FERMENTIRANOG MLIJEKA
Aflatoksini u mlijeku i mliječnim proizvodima nisu rijetkost, stoga su mnoge države uspostavile regulatorne mjere za maksimalno dopuštene koncentracije aflatoksina u mliječnim proizvodima. Mnoga provedena istraživanja pokazala su da su neki sojevi bakterija mliječne kiseline učinkoviti u smanjenju koncentracije aflatoksina. Cilj ovog rada bio je proučiti promjenu koncentracije aflatoksina M1 tijekom tehnološkog postupka proizvodnje i čuvanja probiotičkog fermentiranog mlijeka proizvedenog pomoću kultura BB-12, ABT-5 i LC- 01. Za potrebe istraživanje mlijeko je kontaminirano standardom aflatoksina koncentracije 10 μg mL-1. Svim uzorcima određivana je pH vrijednost, titracijska kiselost, sinereza te udio proteina, suhe tvari i pepela tijekom skladištenja kroz 21 dan. Početna koncentracija aflatoksina u kontaminiranom mlijeku iznosila je 67, 22 ng kg- 1. Nakon fermentacije smanjenje koncentracije aflatoksina iznosilo je 35, 46 ng kg-1 (47, 25%) za probiotičko fermentirano mlijeko s kulturom BB-12, 33, 74 ng kg-1 (49, 81%) za probiotičko fermentirano mlijeko s kulturom ABT-5 te 39, 36 ng kg-1 (41, 45%) za probiotičko fermentirano mlijeko s kulturom LC- 01. Koncentracija aflatoksina je opadala do kraja perioda čuvanja uzoraka. Na osnovu dobivenih rezultata može se zaključiti
aflatoksini ; Bifidobacterium ; Lactobacillus ; probiotici ; fermentirano mlijeko
nije evidentirano
engleski
CHANGES IN THE CONCENTRATION OF AFLATOXIN M1 IN THE TECHNOLOGICAL PROCESS OF PRODUCTION AND STORAGE OF PROBIOTIC FERMENTED MILK
nije evidentirano
aflatoxins ; Bifidobacterium ; Lactobacillus ; probiotics ; fermented milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
23.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb