Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

OPTIMIRANJE PROIZVODNJE SIRA TIPA MYSOST I DESERTA NA BAZI TOG SIRA (CROSBI ID 401972)

Ocjenski rad | diplomski rad

Švigir, Irena OPTIMIRANJE PROIZVODNJE SIRA TIPA MYSOST I DESERTA NA BAZI TOG SIRA / Božanić, Rajka (mentor); Barukčić, Irena (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Švigir, Irena

Božanić, Rajka

Barukčić, Irena

hrvatski

OPTIMIRANJE PROIZVODNJE SIRA TIPA MYSOST I DESERTA NA BAZI TOG SIRA

Sir tipa Mysost je vrsta albuminskog sira koja se po izgledu razlikuje od tradicionalnih albuminskih sireva. Čvršće je konzistencije, smeđe boje i ima okus po karameli a dobiva se koncentriranjem sirutke procesom ugušćivanja bez provođenja fermentacije. U prvoj fazi ovog rada optimirana je proizvodnja sira tipa Mysost i određen je njegov kemijski sastav i senzorska svojstva. Najbolji je bio uzorak sira proizveden od smjese sirutke i mlijeka u omjeru 90%:10%. U drugoj fazi proizvodio se desert na bazi sira tipa Mysost s različitim dodacima (kikiriki maslac i kokosovo brašno) u dvije linije proizvodnje. Na uzorcima deserata provedena je analiza kemijskog sastava, senzorska procjena i test prihvatljivosti među potrošačima. Nakon provedene senzorske procjene metodom ponderiranih bodova pokazalo se da nema značajne razlike između deserta s dodatkom kikiriki maslaca i deserta s dodatkom kokosovog brašna, dok se na testu prihvatljivosti desert s dodatkom kokosovog brašna pokazao prihvatljivijim.

albuminski sir ; optimiranje proizvodnje ; Mysost ; desert na bazi sira tipa Mysost

nije evidentirano

engleski

OPTIMIZATION OF PRODUCTION MYSOST AND PRODUCING DESSERT BASED ON THAT TYPE OF CHEESE

nije evidentirano

albumin cheese ; production optimization ; Mysost ; dessert based on Mysost

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

24.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija