OPTIMIRANJE PROIZVODNJE SIRA TIPA MYSOST I DESERTA NA BAZI TOG SIRA (CROSBI ID 401972)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Švigir, Irena
Božanić, Rajka
Barukčić, Irena
hrvatski
OPTIMIRANJE PROIZVODNJE SIRA TIPA MYSOST I DESERTA NA BAZI TOG SIRA
Sir tipa Mysost je vrsta albuminskog sira koja se po izgledu razlikuje od tradicionalnih albuminskih sireva. Čvršće je konzistencije, smeđe boje i ima okus po karameli a dobiva se koncentriranjem sirutke procesom ugušćivanja bez provođenja fermentacije. U prvoj fazi ovog rada optimirana je proizvodnja sira tipa Mysost i određen je njegov kemijski sastav i senzorska svojstva. Najbolji je bio uzorak sira proizveden od smjese sirutke i mlijeka u omjeru 90%:10%. U drugoj fazi proizvodio se desert na bazi sira tipa Mysost s različitim dodacima (kikiriki maslac i kokosovo brašno) u dvije linije proizvodnje. Na uzorcima deserata provedena je analiza kemijskog sastava, senzorska procjena i test prihvatljivosti među potrošačima. Nakon provedene senzorske procjene metodom ponderiranih bodova pokazalo se da nema značajne razlike između deserta s dodatkom kikiriki maslaca i deserta s dodatkom kokosovog brašna, dok se na testu prihvatljivosti desert s dodatkom kokosovog brašna pokazao prihvatljivijim.
albuminski sir ; optimiranje proizvodnje ; Mysost ; desert na bazi sira tipa Mysost
nije evidentirano
engleski
OPTIMIZATION OF PRODUCTION MYSOST AND PRODUCING DESSERT BASED ON THAT TYPE OF CHEESE
nije evidentirano
albumin cheese ; production optimization ; Mysost ; dessert based on Mysost
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
24.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb