UTJECAJ STANDARDIZACIJE I TOPLINSKE OBRADE NA KEMIJSKI SASTAV I SVOJSTVA MLIJEKA (CROSBI ID 401981)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Marković, Ivana
Božanić, Rajka
Barukčić, Irena
hrvatski
UTJECAJ STANDARDIZACIJE I TOPLINSKE OBRADE NA KEMIJSKI SASTAV I SVOJSTVA MLIJEKA
Standardizacija i toplinska obrada mlijeka uključene su u osnovne postupke pripreme mlijeka za proizvodnju mliječnih proizvoda i stavljanje na tržište. Ovi postupci, kao i ostali, u većoj ili manjoj mjeri utječu na sastav i svojstva mlijeka. Cilj je ovog rada bio utvrditi koliko se mijenjaju kemijski sastav i svojstva mlijeka standardizacijom (obiranjem) sirovog mlijeka i pasterizacijom obranog mlijeka. Dobiveni rezultati pokazuju kako standardizacija mliječne masti utječe na udio laktoze, proteina te suhe tvari ; dok termičkom obradom mlijeka dolazi do promjene u udjelu laktoze i proteina.
standardizacija ; toplinska obrada ; sirovo mlijeko ; kemijski sastav mlijeka ; svojstva mlijeka
nije evidentirano
engleski
INFLUENCE OF STANDARDIZATION AND HEAT TREATMENT ON CHEMICAL COMPOSITION AND PROPERTIES OF MILK
nije evidentirano
standardisation ; heat treatment ; raw milk ; chemical composition of milk ; properties of milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
15.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb