USPOREDBA KEFIRA PROIZVEDENOG KEFIRNIM ZRNCIMA I KOMERCIJALNOM MLJEKARSKOM KULTUROM (CROSBI ID 401982)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Telišman, Andrea
Božanić, Rajka
Barukčić, Irena
hrvatski
USPOREDBA KEFIRA PROIZVEDENOG KEFIRNIM ZRNCIMA I KOMERCIJALNOM MLJEKARSKOM KULTUROM
Kefir je fermentirano mlijeko osvježavajućih, hranjivih i ljekovitih svojstava. U okviru ovog završnog rada proizveden je kefir iz konzumnog punomasnog i obranog mlijeka koje je fermentirano komercijalnom mljekarskom kulturom XPL1 te kefirnim zrncima. Proizvedenim uzorcima kefira ispitana su kemijska, fizikalna i senzorska svojstva. Udio proteina i laktoze u uzorcima kefira proizvedenog kefirnim zrncima bio je manji u odnosu na kefir proizveden komercijalnom kulturom. Veću viskoznost i pregustu konzistenciju imali su uzorci proizvedeni XPL1 kulturom u odnosu na kefir proizveden kefirnim zrncima. Oba kefira iz punomasnog mlijeka bolje su senzorski ocjenjena, a kefir proizveden kefirnim zrncima dobio je najbolju senzorsku ocjenu.
kefir ; kefirna zrnca ; kefirna kultura ; fermentacija ; kemijske analize ; senzorika ; reologija
nije evidentirano
engleski
COMPARISON OF KEFIR PRODUCED WITH KEFIR GRAINS AND COMMERCIAL DAIRY CULTURE
nije evidentirano
kefir ; kefir grains ; kefir culture ; fermentation ; chemical analysis ; sensory ; rheology
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
12.06.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb