Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

USPOREDBA KEFIRA PROIZVEDENOG KEFIRNIM ZRNCIMA I KOMERCIJALNOM MLJEKARSKOM KULTUROM (CROSBI ID 401982)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Telišman, Andrea USPOREDBA KEFIRA PROIZVEDENOG KEFIRNIM ZRNCIMA I KOMERCIJALNOM MLJEKARSKOM KULTUROM / Božanić, Rajka (mentor); Barukčić, Irena (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Telišman, Andrea

Božanić, Rajka

Barukčić, Irena

hrvatski

USPOREDBA KEFIRA PROIZVEDENOG KEFIRNIM ZRNCIMA I KOMERCIJALNOM MLJEKARSKOM KULTUROM

Kefir je fermentirano mlijeko osvježavajućih, hranjivih i ljekovitih svojstava. U okviru ovog završnog rada proizveden je kefir iz konzumnog punomasnog i obranog mlijeka koje je fermentirano komercijalnom mljekarskom kulturom XPL1 te kefirnim zrncima. Proizvedenim uzorcima kefira ispitana su kemijska, fizikalna i senzorska svojstva. Udio proteina i laktoze u uzorcima kefira proizvedenog kefirnim zrncima bio je manji u odnosu na kefir proizveden komercijalnom kulturom. Veću viskoznost i pregustu konzistenciju imali su uzorci proizvedeni XPL1 kulturom u odnosu na kefir proizveden kefirnim zrncima. Oba kefira iz punomasnog mlijeka bolje su senzorski ocjenjena, a kefir proizveden kefirnim zrncima dobio je najbolju senzorsku ocjenu.

kefir ; kefirna zrnca ; kefirna kultura ; fermentacija ; kemijske analize ; senzorika ; reologija

nije evidentirano

engleski

COMPARISON OF KEFIR PRODUCED WITH KEFIR GRAINS AND COMMERCIAL DAIRY CULTURE

nije evidentirano

kefir ; kefir grains ; kefir culture ; fermentation ; chemical analysis ; sensory ; rheology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

12.06.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija