Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Anaerobna digestija organske tvari (CROSBI ID 402064)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Živković, Martina Anaerobna digestija organske tvari / Landeka Dragičević, Tibela (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Živković, Martina

Landeka Dragičević, Tibela

hrvatski

Anaerobna digestija organske tvari

Anaerobna digestija (AD) se smatra održivom opcijom za gospodarenje otpadnom biomasom zbog proizvodnje obnovljive energije i recikliranja nutrijenata. Općenito, anaerobna digestija obuhvaća hidrolizu, acidogenezu, acetogenezu i metanogenezu, a svaki metabolički stupanj je u funkciji aktivnosti mikroorganizama. Hidroliza je stupanj koji najviše ograničava brzinu procesa. Na proces anaerobne digestije utječu mnogi kemijski i fizikalni čimbenici poput ukupne količine krute tvari, ukupne količine hlapivih tvari, sadržaj ugljika i dušika i njihov omjer (C/N), temperatura, pH, tragovi metala. Anaerobna digestija je jedan od najviše obećavajućih procesa zbog energetske pretvorbe organskog otpada i očekuje se da će se početi koristiti na globalnoj razini zbog njegovog doprinosa okolišu i energetske učinkovitosti. Ko-digestija različitih vrsta biootpada je bila diskutirana u mnogim istraživačkim radovima, zbog njene mogućnosti povećanja proizvodnje bioplina i poboljšanja stabilnosti anaerobnog sustava.

Anaerobna digestija; Anaerobni reaktori; Čimbenici anaerobne digestije

nije evidentirano

engleski

Anaerobic digestion of organic compounds

nije evidentirano

anaerobic digestion; anaerobic reactors; parameters of anaerobic digestion

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

01.06.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija