Percepcija potrošača prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane (CROSBI ID 402124)
Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lončarević, Sanja
Colić Barić, Irena
hrvatski
Percepcija potrošača prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane
Cilj ovog istraživanja je bilo utvrditi kakva je percepcija i postoje li razlike u percepciji potrošača (Banja Luka vs Zagreb) prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane kao i koliko potrošači iz ova dva grada poznaju najčešće patogene iz hrane (Salmonella spp., Escherichia coli, Campylobacter i Listeria monocytogenes) i koji čimbenici utječu na njihovo znanje. Podaci su prikupljani direktnim intervjuima u oba grada. Ukupno je 324 ispitanika sudjelovalo u istraživanju. Analiza podataka je vršena pomoću SPSS 19.0. Korištena je deskriptivna statistika kao i Pearson's chi square (x2) analiza. Utvrđena je prisutnost fenomena "optimistične pristranosti" u oba grada, odnosno sklonost ljudi da osobni rizik procjenjuju optimistično, što je posebice prisutno prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane. U oba grada je prisutan isti postotni odnos poznavanja četiri najčešće bakterije iz hrane. Također u oba grada je utvrđeno da je faktor pokazatelj poznavanja salmonele navika pranja ruku.
mikrobiološki rizik; patogeni iz hrane; fenomen "optimistične pristranosti"
nije evidentirano
engleski
Consumer perception of microbial risk from food
nije evidentirano
microbial risk; pathogens from food; phenomenon of "optimistic bias"
nije evidentirano
Podaci o izdanju
76
09.12.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb