Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Percepcija potrošača prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane (CROSBI ID 402124)

Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad

Lončarević, Sanja Percepcija potrošača prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane / Colić Barić, Irena (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Lončarević, Sanja

Colić Barić, Irena

hrvatski

Percepcija potrošača prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane

Cilj ovog istraživanja je bilo utvrditi kakva je percepcija i postoje li razlike u percepciji potrošača (Banja Luka vs Zagreb) prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane kao i koliko potrošači iz ova dva grada poznaju najčešće patogene iz hrane (Salmonella spp., Escherichia coli, Campylobacter i Listeria monocytogenes) i koji čimbenici utječu na njihovo znanje. Podaci su prikupljani direktnim intervjuima u oba grada. Ukupno je 324 ispitanika sudjelovalo u istraživanju. Analiza podataka je vršena pomoću SPSS 19.0. Korištena je deskriptivna statistika kao i Pearson's chi square (x2) analiza. Utvrđena je prisutnost fenomena "optimistične pristranosti" u oba grada, odnosno sklonost ljudi da osobni rizik procjenjuju optimistično, što je posebice prisutno prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane. U oba grada je prisutan isti postotni odnos poznavanja četiri najčešće bakterije iz hrane. Također u oba grada je utvrđeno da je faktor pokazatelj poznavanja salmonele navika pranja ruku.

mikrobiološki rizik; patogeni iz hrane; fenomen "optimistične pristranosti"

nije evidentirano

engleski

Consumer perception of microbial risk from food

nije evidentirano

microbial risk; pathogens from food; phenomenon of "optimistic bias"

nije evidentirano

Podaci o izdanju

76

09.12.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano