Nutritivna vrijednost i proteinska probavljivost mliječne hrane za dojenčad (CROSBI ID 402134)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Panjkota Krbavčić, Ines
Colić Barić, Irena
hrvatski
Nutritivna vrijednost i proteinska probavljivost mliječne hrane za dojenčad
Cilj ovog rada bio je utvrditi nutritivnu vrijednost i proteinsku probavljivost hrane za dojenčad na osnovi adaptiranog kravljeg mlijeka i proteina soje renomiranih domaćih i stranih proizvođača na hrvatskom tržištu, a namijenjeni su prehrani dojenčadi u dobi od 0 do 6 mjeseci. Time se stekao uvid u prehrambene i energetske karakteristike navedenih proizvoda i njihove osobitosti, te ujedno utvrdile karakteristike metoda (in vivo, in vitro) u cilju što kvalitetnijeg detektiranja kakvoće proizvoda namijenjenih prehrani ove izrazito osjetljive populacijske skupine. Rezultati ukazuju na ujednačenu probavljivost proteina adaptirane hrane za dojenčad i to prema obje korištene metode: in vivo i in vitro. Uz to utvrđena probavljivost nije pokazala statistički značajnu razliku bez obzira na upotrijebljenu metodu. Stoga se preporučuje korištenje brže i ekonomičnije in vitro metode, umjesto dugotrajnije, skuplje i manje precizne in vivo metode. Ostali parametri kakvoće proteina određeni in vivo nisu ujednačeni za sve testirane proizvode, a kao zaključak se nudi promjena vrste životinja u biološkim testovima, kako bi se postigla veća kompatibilnost s organizmom dojenčeta. Dijetetička ispitivanja potvrdila su ovaj zaključak jer su proizvodi koji su imali niže parametre kakvoće proteina u biološkom testu sa štakorima postigli bolje rezultate u dojenčadi.
hrana za dojenčad; nutritivna vrijednost; proteinska probavljivost
nije evidentirano
engleski
Nutritive value and protein digestibility of infant formulas
nije evidentirano
infant formulas; nutritive value; protein digestibility
nije evidentirano
Podaci o izdanju
130
21.06.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb