Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvantitativna analiza kapsaicinoida u uzorcima ljute paprike pomoću voltametrije imobiliziranih mikrokristala (CROSBI ID 636900)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Čižmek, Lara ; Novak Jovanović, Ivana ; Komorsky- Lovrić, Šebojka Kvantitativna analiza kapsaicinoida u uzorcima ljute paprike pomoću voltametrije imobiliziranih mikrokristala // Knjiga sažetaka / Matijašić, Gordana (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2016. str. 49-49

Podaci o odgovornosti

Čižmek, Lara ; Novak Jovanović, Ivana ; Komorsky- Lovrić, Šebojka

hrvatski

Kvantitativna analiza kapsaicinoida u uzorcima ljute paprike pomoću voltametrije imobiliziranih mikrokristala

Ljuta paprika je jedna od najučestalijih vrsta začina klasificirana prema stupnju ljutine, aromi i boji. Ljutinu ovim tvarima daju alkaloidne tvari, kapsaicinoidi, a među njima su najznačajniji kapsaicin (trans-8-metil-N- vanilil-6-nonenamid) i dihidrokapsaicin (8- metil-N-vanililnonenamid) koji su odgovorni za oko 90% ljutine. Posljednjih godina ove su tvari sve više istraživane zbog svog medicinskog i biološkog potencijala. Naime, dokazano je da posjeduju antioksidativno, antimutageno, antibakterijsko, antikancerogeno i analgetičko djelovanje. Standardna metoda određivanja ukupnih kapsaicinoida je organoleptički Scovillov test koji se koristi za klasificiraju paprike. Nadalje, za kvantifikaciju ukupnih, odnosno pojedinačnih kapsaicinoida, koriste se različite spektrofotometrijske i kromatografske metode. Međutim, ove metode zahtijevaju upotrebu složene i skupe instrumentacije, kompliciranu pripremu uzoraka te dugotrajnu analizu. Stoga postoji interes za razvojem jeftinijih analitičkih metoda koje bi omogućile brzo i jednostavno određivanje kapsaicinoida u uzorcima paprike. U ovom radu provedena je metoda standardnog dodatka primijenjena na voltametriju imobiliziranih kristala. Metoda se temelji na mjerenju struje na parafinom impregniranoj grafitnoj elektrodi primjenom pravokutno-valne voltametrije. Analizirani su kruti uzorci koji su sadržavali referentnu komponentu R i uzorak paprike, u koje se dodavala standardna komponenta. Relativni maseni udio kapsaicinoida u uzorcima određen je primjenom standardne metode dodatka. Omjer između izmjerene struje za uzorak i referentne komponente R linearno je ovisan o masenom udjelu dodanog standarda i referentne komponente. Iz linearne zavisnosti izračunom se dobio relativni udio kapsaicinoida u uzorcima paprike. Primijenjena metoda pokazala je dobre rezultate za brzu i jednostavnu kvantifikaciju kapsaicinoida u realnim uzorcima paprike.

Kapsaicinoidi ; ljute paprike ; pravokutnovalna voltametrija ; voltametrija imobiliziranih mikrokristala

nije evidentirano

engleski

Quantification of capsaicinoids in hot pepper samples using voltammetry of microparticles

nije evidentirano

Capsaicinoids ; chilli peppers ; square-wave voltammetry ; voltammetry of microparticles

nije evidentirano

Podaci o prilogu

49-49.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka

Matijašić, Gordana

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

978-953-6894-55-0

Podaci o skupu

XI. SUsret mladih kemijskih inženjera

predavanje

18.02.2016-19.02.2016

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija