Analiza osnovnih sastojaka kakvoće domaćeg bijelog vina vrgoračkog vinogorja (CROSBI ID 404469)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vuković, Matea
Zechner-Krpan, Vesna
hrvatski
Analiza osnovnih sastojaka kakvoće domaćeg bijelog vina vrgoračkog vinogorja
Cilj završnog rada bio je opisati proizvodnju, kemijski sastav grožđa i bijelog vina te analizirati osnovne parametre kakvoće domaćeg bijelog vina iz vinogorja Vrgorac. Vino je proizvedeno u podregiji Dalmatinska zagor tradicionalnim postupkom u privatnoj vinariji od sorata Zlatarica, Medna i Kuč. Analiza vina je provedena kemijski i kromatografski. Analizirani su osnovni parametri kakvoće: ukupni šećer, alkohol, slobodni, vezani i ukupni sumpor te hlapljive i ukupne kiseline. Papirnom kromatografijom dokazano je prisustvo mliječne, vinske i jabučne kiseline. Tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) u vinu su detektirani etanol, glicerol i mliječna kiselina. Rezultati analiziranog domaćeg bijelog vina su u skladu s vrijednostima Pravilnika o vinu iz 1996. godine.
bijelo vino; HPLC; kemijska analiza; papirna kromatografija; vinogorje Vrgorac
nije evidentirano
engleski
The analysis of basic quality parameters of domestic white wine from Vrgorac vineyards
nije evidentirano
chemical analysis; HPLC; thin-layer chromatography; Vrgorac vineyard; white wine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
30.06.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb