Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza osnovnih sastojaka kakvoće domaćeg bijelog vina vrgoračkog vinogorja (CROSBI ID 404469)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vuković, Matea Analiza osnovnih sastojaka kakvoće domaćeg bijelog vina vrgoračkog vinogorja / Zechner-Krpan, Vesna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Vuković, Matea

Zechner-Krpan, Vesna

hrvatski

Analiza osnovnih sastojaka kakvoće domaćeg bijelog vina vrgoračkog vinogorja

Cilj završnog rada bio je opisati proizvodnju, kemijski sastav grožđa i bijelog vina te analizirati osnovne parametre kakvoće domaćeg bijelog vina iz vinogorja Vrgorac. Vino je proizvedeno u podregiji Dalmatinska zagor tradicionalnim postupkom u privatnoj vinariji od sorata Zlatarica, Medna i Kuč. Analiza vina je provedena kemijski i kromatografski. Analizirani su osnovni parametri kakvoće: ukupni šećer, alkohol, slobodni, vezani i ukupni sumpor te hlapljive i ukupne kiseline. Papirnom kromatografijom dokazano je prisustvo mliječne, vinske i jabučne kiseline. Tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) u vinu su detektirani etanol, glicerol i mliječna kiselina. Rezultati analiziranog domaćeg bijelog vina su u skladu s vrijednostima Pravilnika o vinu iz 1996. godine.

bijelo vino; HPLC; kemijska analiza; papirna kromatografija; vinogorje Vrgorac

nije evidentirano

engleski

The analysis of basic quality parameters of domestic white wine from Vrgorac vineyards

nije evidentirano

chemical analysis; HPLC; thin-layer chromatography; Vrgorac vineyard; white wine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

30.06.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija