Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razvoj funkcionalnih napitaka na bazi kozjeg mlijeka obogaćenih biljnim ekstraktima (CROSBI ID 637646)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Bušić, Arijana ; Komes, Draženka ; Belščak-Cvitanović, Ana ; Brnčić, Mladen ; Bosiljkov, Tomislav ; Vojvodić, Aleksandra ; Dujmić, Filip Razvoj funkcionalnih napitaka na bazi kozjeg mlijeka obogaćenih biljnim ekstraktima // Knjiga sažetaka za radionicu u sklopu projekta "Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)" / Jurina, Tamara ; Valinger, Davor ; Benković, Maja et al. (ur.). Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 7-x

Podaci o odgovornosti

Bušić, Arijana ; Komes, Draženka ; Belščak-Cvitanović, Ana ; Brnčić, Mladen ; Bosiljkov, Tomislav ; Vojvodić, Aleksandra ; Dujmić, Filip

hrvatski

Razvoj funkcionalnih napitaka na bazi kozjeg mlijeka obogaćenih biljnim ekstraktima

Kao posljedica suvremenog načina života, koji je često popraćen neadekvatnom prehranom, potreba za dodatnim dnevnim unosom bioaktivnih spojeva je u stalnom porastu. Kozje mlijeko zahvaljujući svom specifičnom aromatskom profilu, koje se najčešće smatra nepoželjnim, slabije je prihvaćeno među potrošačima. S druge strane, tradicionalne biljne vrste iz porodice Lamiaceae, zahvaljujući poželjnim senzorskim karakteristikama, ali i bogatom bioaktivnom sastavu te visokom antioksidacijskom kapacitetu, predstavljaju idealan biljni supstrat za poboljšanje bioaktivnih i senzorskih svojstava hrane. Cilj ovog istraživanja bio je razviti nove funkcionalne napitke na bazi kozjeg mlijeka poboljšanog bioaktivnog i aromatskog profila. U tu svrhu, vodeni ekstrakti biljnih vrsta iz porodice Lamiaceae dodani su u kozje mlijeko, u udjelu od 10 % (v/v), te su dobiveni napitci homogenizirani primjenom ultrazvuka visokog intenziteta. Utjecaj dodatka biljne vrste (menta, matičnjak, ružmarin, lavanda, kadulja) i trajanje ultrazvučnog tretmana (5 i 10 min) ispitani su određivanjem fizikalno-kemijskih, bioaktivnih i senzorskih karakteristika obogaćenih napitaka. Dodatak biljnih ekstrakata u kozje mlijeko značajno je obogatio bioaktivni sastav (ružmarinska kiselina, klorogenska i kafeinska kiselina, derivati hidroksicimetnih kiselina i derivati luteolina) kozjeg mlijeka, ovisno o biljnoj vrsti. Dodatak ekstrakta mente u kozje mlijeko rezultirao je najvećim povećanjem udjela bioaktivnih sastojaka (ukupni polifenoli: 638, 18–755, 46 mg ekvivalenata galne kiseline L-1). Ultrazvučna homogenizacija rezultirala je smanjenjem veličine globula masti, razlikama u boji i smanjenjem udjela proteina, laktoze ili pH vrijednosti. Primjena duljeg tretmana ultrazvučne homogenizacije (10 min) značajno (p < 0.05) je smanjila veličinu globula masti kozjeg mlijeka, što je na kraju rezultiralo i boljom stabilnošću samog proizvoda. Nadalje, dodatkom biljnih ekstrakata u kozje mlijeko, maskiran je njegov nepoželjni senzorski profil te su novorazvijeni napitci na bazi kozjeg mlijeka imali znatno prihvatljivija senzorska svojstva u odnosu na čisto kozje mlijeko. Senzorski najprihvatljiviji bili su napitci obogaćeni ekstraktima mente i ružmarina, dok je dodatak lavande rezultirao jedva zamjetnim poboljšanjem senzorskih karakteristika kozjeg mlijeka (menta > ružmarin > kadulja > matičnjak > lavanda). Stoga, zahvaljujući poboljšanom bioaktivnom sastavu i senzorskom profilu, obogaćeni napitci na bazi kozjeg mlijeka predstavljaju potencijalno funkcionalni prehrambeni proizvod, prihvatljiv većem broju potrošača.

Funkcionalni napitci; Kozje mlijeko; Lamiaceae; Polifenoli; Ultrazvučna homogenizacija

nije evidentirano

engleski

Development of functional goat milk-based beverages enriched with herbal extracts

nije evidentirano

Functional beverages; Goat milk; Lamiaceae; Polyphenols; Ultrasound homogenization

nije evidentirano

Podaci o prilogu

7-x.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka za radionicu u sklopu projekta "Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)"

Jurina, Tamara ; Valinger, Davor ; Benković, Maja ; Tušek Jurinjak, Ana ; Belščak Cvitanović, Ana

Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6893-05-8

Podaci o skupu

Radionica u sklopu projekta: „Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)“

pozvano predavanje

09.06.2016-10.06.2016

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija