Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tehnologija obrade vode u proizvodnji voćnih sokova (CROSBI ID 405146)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Boras, Josipa Tehnologija obrade vode u proizvodnji voćnih sokova / Matošić, Marin (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Boras, Josipa

Matošić, Marin

hrvatski

Tehnologija obrade vode u proizvodnji voćnih sokova

Voda ulazi u sastav voćnih sokova, pa kakvoća vode mora biti vrlo visoka, što u fizikalnom smislu podrazumijeva bistrinu i odsustvo okusa i mirisa. Ona mora biti bakteriološki ispravna, gotovo sterilna, a u modernoj praksi dobivanja vode za proizvodnju voćnih sokova to se postiže postupcima kloriranja, ozonizacijom i primjenom UV zračenja. Soli karbonatne tvrdoće se moraju ukloniti što se provodi ionskom izmjenom, dekarbonizacijom vapnom, reverznom osmozom i nanofiltracijom. Teški metali mangan i željezo moraju se ukloniti iz vode koja ulazi u sastav voćnih sokova jer uzrokuju stvaranje tamnosmeđe boje i pojavu muteži. Uklanjanje se može provesti oksidacijom Fe i Mn s kisikom iz zraka, biološki pomoću mikroorganizama i oksidacijom s jačim oksidacijskom sredstvima. Procesima ozonizacije, flokulacije i mikrofiltracije uklanjaju se organske tvari iz vode koje bi inače narušavale kvalitetu voćnog soka.

voćni sok; voda; obrada vode; kvaliteta vode

nije evidentirano

engleski

Water treatment technology in juice production

nije evidentirano

fruit juice; water; water treatment; water quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

01.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija