Tehnologija obrade vode u proizvodnji voćnih sokova (CROSBI ID 405146)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Boras, Josipa
Matošić, Marin
hrvatski
Tehnologija obrade vode u proizvodnji voćnih sokova
Voda ulazi u sastav voćnih sokova, pa kakvoća vode mora biti vrlo visoka, što u fizikalnom smislu podrazumijeva bistrinu i odsustvo okusa i mirisa. Ona mora biti bakteriološki ispravna, gotovo sterilna, a u modernoj praksi dobivanja vode za proizvodnju voćnih sokova to se postiže postupcima kloriranja, ozonizacijom i primjenom UV zračenja. Soli karbonatne tvrdoće se moraju ukloniti što se provodi ionskom izmjenom, dekarbonizacijom vapnom, reverznom osmozom i nanofiltracijom. Teški metali mangan i željezo moraju se ukloniti iz vode koja ulazi u sastav voćnih sokova jer uzrokuju stvaranje tamnosmeđe boje i pojavu muteži. Uklanjanje se može provesti oksidacijom Fe i Mn s kisikom iz zraka, biološki pomoću mikroorganizama i oksidacijom s jačim oksidacijskom sredstvima. Procesima ozonizacije, flokulacije i mikrofiltracije uklanjaju se organske tvari iz vode koje bi inače narušavale kvalitetu voćnog soka.
voćni sok; voda; obrada vode; kvaliteta vode
nije evidentirano
engleski
Water treatment technology in juice production
nije evidentirano
fruit juice; water; water treatment; water quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
01.07.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb