Mikroorganizmi za fermentaciju lignoceluloznih hidrolizata (CROSBI ID 405204)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Tolvajčić, Martina
Petravić Tominac, Vlatka
hrvatski
Mikroorganizmi za fermentaciju lignoceluloznih hidrolizata
Velika količina lignoceluloznog otpada, kojeg čine uglavnom celuloza, hemiceluloza i lignin, nastaju u šumarstvu, poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Lignoceluloza je jeftina, ali i kompleksna obnovljiva sirovina koja se može prevesti u razne visokovrijedne biotehnološke proizvode. Da bi se iskoristio potencijal lignoceluloze potrebno je primijeniti prikladne metode predobrade. Lignocelulozni hidrolizati su složene smjese heksoza i pentoza te drugih spojeva od kojih neki mogu djelovati kao inhibitori fermentacije. Optimalni radni mikroorganizam trebao bi fermentirati pentoze i heksoze pri čemu se preferira da ih troši istodobno. Također bi trebao imati visoku toleranciju prema inhibitorima i produktima fermentacije, biti otporan na mikrobiološke kontaminacije te postizati visoku produktivnost i prinos proizvoda. Uz to, trebao bi tolerirati visoke temperature i niske pH-vrijednosti kako bi se smanjio rizik od kontaminacije. Poželjno je da radni mikroorganizam posjeduje i izlučuje celulolitičke i hemicelulolitičke enzime. Ova svojstva mogu biti prirodno prisutna u mikroorganizmu ili se mogu postići primjenom metoda genetičkog inženjerstva. U ovom radu dan je pregled prokariotskih i eukariotskih mikroorganizama koji su istraživani za dobivanje etanola, ali i nekih drugih ekonomski važnih proizvoda koji se mogu dobiti biotehnološkom preradom lignoceluloznih sirovina.
lignoceluloza; mikroorganizmi; heksoze; pentoze
nije evidentirano
engleski
Microorganisms for fermentation of lignocellulosic hydrolisates
nije evidentirano
lignocellulose; microorganisms; hexoses; pentoses
nije evidentirano
Podaci o izdanju
84
12.07.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb