Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prerađevine od mandarina – mogućnost dodatne valorizacije brenda „Neretvanska mandarina“ (CROSBI ID 231305)

Prilog u časopisu | stručni rad

Ferenčić, Dubravka ; Gluhić, David ; Koprivnjak, Olivera Prerađevine od mandarina – mogućnost dodatne valorizacije brenda „Neretvanska mandarina“ // Glasnik zaštite bilja, 39 (2016), 4; 24-28

Podaci o odgovornosti

Ferenčić, Dubravka ; Gluhić, David ; Koprivnjak, Olivera

hrvatski

Prerađevine od mandarina – mogućnost dodatne valorizacije brenda „Neretvanska mandarina“

Godišnja proizvodnja mandarina u dolini Neretve tj. u glavnom uzgojnom području Hrvatske, iznosi u prosjeku oko 40.000 tona, a u najboljim godinama može doseći i do 50.000 tona. Ukupna hrvatska proizvodnja mandarina pokriva potrebe domaće potrošnje, dio se izvozi na europsko tržište, ali se u prosjeku javlja i oko 12.000 tona viška. Do pojave viškova dolazi zbog zastoja u berbi ili zbog otkupa i prodaje koji nisu prilagođeni tržišnim uvjetima. Budući da se u tom slučaju ne radi o planiranoj namjenskoj proizvodnji mandarina za preradu, količina sirovina od godine do godine može znatno varirati. Takvim okolnostima prilagodljivi su pogoni za preradu voća manjih kapaciteta, smješteni u neposrednoj blizini proizvodnog područja, koji mogu poslovati u okviru obiteljskih gospodarstava ili zadruga, te proizvoditi različite prerađevine od plodova mandarina. Za proizvođače mandarina to može otvoriti nove mogućnosti samozapošljavanja i biti dodatni izvor prihoda. Annual production of mandarins (tangerine) in the Neretva valley (the main breeding area of Croatia), reach an average of about 40, 000 tons, and in the some years can reach up to 50, 000 tons. The total production of mandarins covers the needs of Croatian market ; part is exported to the European market, but on average occurs about 12, 000 tons of surpluses. The surplus is due to delays in the harvest or the purchase and sale which are not adapted to market conditions. Since in this case is not about the planned purpose production of mandarins for processing, the amount of raw materials from year to year may vary significantly. Such circumstances are adaptable for fruit smaller processing units, located near the production areas, which can operate in the context of family farms and cooperatives, and produce a variety of products from the fruits of mandarin. For mandarin growers it can open up new opportunities for self-employment and be an additional source of income.

mandarina ; prerada ; voćni sirup ; voćni sok ; marmelada

nije evidentirano

engleski

Products of mandarins – the possibility of additional valorization of the brand “Neretvanska mandarina”

nije evidentirano

tangerine ; processing ; fruit syrup ; fruit juice ; jam

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39 (4)

2016.

24-28

objavljeno

0350-9664

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija