Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj sastava sirovine i veličine čestica na bioaktivna svojstva ekstrakta rogača (Ceratonia siliqua L.) (CROSBI ID 405783)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Golub, Nikolina Utjecaj sastava sirovine i veličine čestica na bioaktivna svojstva ekstrakta rogača (Ceratonia siliqua L.) / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Golub, Nikolina

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Utjecaj sastava sirovine i veličine čestica na bioaktivna svojstva ekstrakta rogača (Ceratonia siliqua L.)

Premda je tradicionalna mediteranska kultura, uzgoj i uporaba rogača (Ceratonia siliqua L.) posljednjih se godina kontinuirano smanjuju, no, zbog svog jedinstvenog sastava, bogatog ugljikohidratima, prehrambenim vlaknima, ali i bioaktivnim spojevima, rogač se može primijeniti kao funkcionalni sastojak u proizvodnji prehrambenih proizvoda te je potrebno popularizirati njegovu uporabu. U ovom radu ispitan je utjecaj veličine čestica mahuna rogača te prisutnost sjemenki mahuna rogača na ekstrakcijsku učinkovitost ugljikohidrata i polifenolnih spojeva. Udjeli ukupnih i topljivih ugljikohidrata i polisaharida, polifenola, flavonoida, procijanidina, tanina te antioksidacijski kapacitet određeni su spektrofotometrijski, dok je udjel pojedinačnih ugljikohidrata određen primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Analitička karakterizacija proizvedenih ekstrakata pokazala je visok udjel ukupnih ugljikohidrata (do 60%) u sastavu mahune rogača, kojeg u najvećem udjelu čini saharoza, zatim fruktoza i glukoza, dok su polisaharidi prisutni u manjem udjelu. Veličina čestica i prisutnost sjemenki u mahunama rogača imaju značajan utjecaj na udjel ugljikohidrata, ali ne utječu na udjel topljivih polisaharida. Udjel ukupnih polifenola u uzorcima rogača iznosio je oko 17, 5 mg GAE/g uzorka, pri čemu je najzastupljenija skupina polifenolnih spojeva rogača skupina procijanidina. Najveći prinos polifenola određen je u najsitnijoj frakciji (<0.5 mm) uzorka, a prisutnost sjemenki u mahunama rogača rezultirala je smanjenim udjelom polifenolnih spojeva u odnosu na mahune bez sjemenki.

rogač ; veličina čestica ; ekstrakcija ; polifenolni antioksidansi ; ugljikohidrati

nije evidentirano

engleski

The effect of composition and particle size on bioactive properties of carob (Ceartonia siliqua L.) extracts

nije evidentirano

carob ; particle size ; extraction ; polyphenolic antioxidants ; carbohydrates

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

20.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija