Utjecaj sastava sirovine i veličine čestica na bioaktivna svojstva ekstrakta rogača (Ceratonia siliqua L.) (CROSBI ID 405783)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Golub, Nikolina
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Utjecaj sastava sirovine i veličine čestica na bioaktivna svojstva ekstrakta rogača (Ceratonia siliqua L.)
Premda je tradicionalna mediteranska kultura, uzgoj i uporaba rogača (Ceratonia siliqua L.) posljednjih se godina kontinuirano smanjuju, no, zbog svog jedinstvenog sastava, bogatog ugljikohidratima, prehrambenim vlaknima, ali i bioaktivnim spojevima, rogač se može primijeniti kao funkcionalni sastojak u proizvodnji prehrambenih proizvoda te je potrebno popularizirati njegovu uporabu. U ovom radu ispitan je utjecaj veličine čestica mahuna rogača te prisutnost sjemenki mahuna rogača na ekstrakcijsku učinkovitost ugljikohidrata i polifenolnih spojeva. Udjeli ukupnih i topljivih ugljikohidrata i polisaharida, polifenola, flavonoida, procijanidina, tanina te antioksidacijski kapacitet određeni su spektrofotometrijski, dok je udjel pojedinačnih ugljikohidrata određen primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Analitička karakterizacija proizvedenih ekstrakata pokazala je visok udjel ukupnih ugljikohidrata (do 60%) u sastavu mahune rogača, kojeg u najvećem udjelu čini saharoza, zatim fruktoza i glukoza, dok su polisaharidi prisutni u manjem udjelu. Veličina čestica i prisutnost sjemenki u mahunama rogača imaju značajan utjecaj na udjel ugljikohidrata, ali ne utječu na udjel topljivih polisaharida. Udjel ukupnih polifenola u uzorcima rogača iznosio je oko 17, 5 mg GAE/g uzorka, pri čemu je najzastupljenija skupina polifenolnih spojeva rogača skupina procijanidina. Najveći prinos polifenola određen je u najsitnijoj frakciji (<0.5 mm) uzorka, a prisutnost sjemenki u mahunama rogača rezultirala je smanjenim udjelom polifenolnih spojeva u odnosu na mahune bez sjemenki.
rogač ; veličina čestica ; ekstrakcija ; polifenolni antioksidansi ; ugljikohidrati
nije evidentirano
engleski
The effect of composition and particle size on bioactive properties of carob (Ceartonia siliqua L.) extracts
nije evidentirano
carob ; particle size ; extraction ; polyphenolic antioxidants ; carbohydrates
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
20.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb