Odgovornosti subjekata u poslovanju s hranom pri uvođenju HACCP sustava (CROSBI ID 405926)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mioč, Josip
Krpan, Marina
hrvatski
Odgovornosti subjekata u poslovanju s hranom pri uvođenju HACCP sustava
Subjekti u poslovanju s hranom (SPH) su primarno odgovorni za sigurnost hrane te stoga u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije moraju osigurati da hrana udovoljava zahtjevima propisa, pri čemu su svi relevantni preduvjetni programi i zahtjevi higijene udovoljeni. Osim obveze udovoljavanja zahtjevima higijene, SPH moraju usvojiti i posebne higijenske mjere koje se odnose na udovoljavanje mikrobiološkim kriterijima, zahtjevima temperature odnosno održavanja hladnog lanca, uzorkovanja, analiza kao i izrade, implementacije i održavanja trajne procedure temeljene na načelima HACCP (engl. Hazard Analysis Critical Control Point) principa, kao i njezinog stalnog ažuriranja. Svi SPH dužni su uskladiti svoje poslovanje s odredbama propisa o hrani, a to su propisi kojima su uređena pojedina područja politike sigurnosti hrane. Stoga je cilj ovog rada bio dati pregled obveza i odgovornosti subjekata u poslovanju s hranom o obaveznom uvođenju HACCP sustava u ugostiteljske objekte s procjenjenim niskim rizikom opasnosti.
HACCP; propisi; sigurnost hrane; ugostiteljstvo
nije evidentirano
engleski
Responsibilities of food business operators during HACCP system implementation
nije evidentirano
catering industry; food safety; HACCP; regulations
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
20.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb