Razvoj i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje akroleina u kiselom tijestu (CROSBI ID 406472)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Böhm, Tea
Krpan, Marina
hrvatski
Razvoj i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje akroleina u kiselom tijestu
U ovom radu provedeni su razvoj i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje akroleina u kiselom tijestu. Pri optimizaciji mikroekstrakcije na čvrstoj fazi analiziran je utjecaj dva parametra – temperature (40 i 50 °C) i vremena ekstrakcije (10, 15 i 20 minuta). Najveći odziv akroleina dobiven je pri 40 °C i 20 minuta te je stoga validacija metode provedena pri tim uvjetima. Ključni parametri validacije bili su selektivnost, linearnost i područje, preciznost, točnost, stabilnost te granice detekcije i kvantifikacije. Ispitivanjem točnosti utvrđeno je da matriks uzorka značajno utječe na odziv dodanog standarda akroleina te je stoga metoda dodatka standarda u uzorak primijenjena za izradu baždarnog dijagrama. Rezultati su pokazali da je metoda selektivna, linearna i precizna unutar ispitivanog područja. S obzirom da su zadovoljeni kriteriji prihvatljivosti svih validacijskih parametara, može se zaključiti da je razvijena HS-SPME/GC-MS metoda prikladna zaodređivanje akroleina u kiselom tijestu.
akrolein; HS-SPME/GC-MS; kiselo tijesto; optimizacija; validacija
nije evidentirano
engleski
Development and validation of HS-SPME/GC-MS method for determination of acrolein in sourdough
nije evidentirano
acrolein; HS-SPME/GC-MS; optimization; sourdough; validation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
30.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb