Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razvoj i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje akroleina u kiselom tijestu (CROSBI ID 406472)

Ocjenski rad | diplomski rad

Böhm, Tea Razvoj i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje akroleina u kiselom tijestu / Krpan, Marina (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Böhm, Tea

Krpan, Marina

hrvatski

Razvoj i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje akroleina u kiselom tijestu

U ovom radu provedeni su razvoj i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje akroleina u kiselom tijestu. Pri optimizaciji mikroekstrakcije na čvrstoj fazi analiziran je utjecaj dva parametra – temperature (40 i 50 °C) i vremena ekstrakcije (10, 15 i 20 minuta). Najveći odziv akroleina dobiven je pri 40 °C i 20 minuta te je stoga validacija metode provedena pri tim uvjetima. Ključni parametri validacije bili su selektivnost, linearnost i područje, preciznost, točnost, stabilnost te granice detekcije i kvantifikacije. Ispitivanjem točnosti utvrđeno je da matriks uzorka značajno utječe na odziv dodanog standarda akroleina te je stoga metoda dodatka standarda u uzorak primijenjena za izradu baždarnog dijagrama. Rezultati su pokazali da je metoda selektivna, linearna i precizna unutar ispitivanog područja. S obzirom da su zadovoljeni kriteriji prihvatljivosti svih validacijskih parametara, može se zaključiti da je razvijena HS-SPME/GC-MS metoda prikladna zaodređivanje akroleina u kiselom tijestu.

akrolein; HS-SPME/GC-MS; kiselo tijesto; optimizacija; validacija

nije evidentirano

engleski

Development and validation of HS-SPME/GC-MS method for determination of acrolein in sourdough

nije evidentirano

acrolein; HS-SPME/GC-MS; optimization; sourdough; validation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

30.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija