Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj tvrdoće vode za piće istočne Hrvatske na udio kalcija i magnezija u dojenačkim mliječnim pripravcima (CROSBI ID 640442)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Habuda-Stanić, Mirna ; Gross-Bošković, Andrea ; Pollak, Lea ; Niseteo, Tena ; Martinis, Irena ; Klepić, Martina Utjecaj tvrdoće vode za piće istočne Hrvatske na udio kalcija i magnezija u dojenačkim mliječnim pripravcima // Knjiga sažetaka s 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek: Studio HS internet, 2016. str. 68-68

Podaci o odgovornosti

Habuda-Stanić, Mirna ; Gross-Bošković, Andrea ; Pollak, Lea ; Niseteo, Tena ; Martinis, Irena ; Klepić, Martina

hrvatski

Utjecaj tvrdoće vode za piće istočne Hrvatske na udio kalcija i magnezija u dojenačkim mliječnim pripravcima

Dojenački mliječni pripravci (dojenačke formule) mogu se davati djeci od rođenja ili kasnije, ukoliko ih njihove majke iz određenih razloga nisu u mogućnosti dojiti, a proizvode se tehnološkom obradom kravljeg mlijeka. Na tržištu se dojenački mliječni pripravci nalaze u obliku praškastih pripravaka kojima se u cilju pripreme za konzumaciju dodaje određena količina prokuhane vode. Voda za ljudsku potrošnju na području istočne Hrvatske posjeduje različite udjele pojedinih kationa i aniona, ovisno o porijeklu i tehnološkoj obradi vode, a koji moraju biti u skladu s odredbama Pravilnika o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju (NN 125/2013). Tvrdoću vode uzrokuju otopljeni polivalentni metali ioni, uglavnom kationi kalcija i magnezija. Termičkom obradom, odnosno prokuhavanjem vode, dolazi do razlaganja kalcijeva i magnezijeva bikarbonata pri čemu nastaju kalcijev i magnezijev karbonat koji nisu topljivi u vodi i pri kuhanju vode se talože što uzrokuje smanjenje tvrdoće vode.

tvrdoća vode; kalcij; magnezij; dojenački mliječni pripravci

nije evidentirano

engleski

Effect of water hardness in eastern Croatia onto calcium and magnesium content in infant food

nije evidentirano

water hardness; calcium; magnesium; infant food

nije evidentirano

Podaci o prilogu

68-68.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka s 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja"

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek: Studio HS internet

978-953-7005-41-2

Podaci o skupu

9. međunarodni znanstveno-stručni skup HRANOM DO ZDRAVLJA

poster

13.10.2016-13.10.2016

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija