Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Alergeni gluten i soja u mesnim proizvodima sa hrvatskog tržišta (CROSBI ID 640574)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Pleadin, Jelka ; Krešić, Greta ; Kolarić Kravar, Sanja ; Lešić, Tina ; Vahčić, Nada Alergeni gluten i soja u mesnim proizvodima sa hrvatskog tržišta // Knjiga sažetaka s 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja. Osijek, 2016. str. 54-54

Podaci o odgovornosti

Pleadin, Jelka ; Krešić, Greta ; Kolarić Kravar, Sanja ; Lešić, Tina ; Vahčić, Nada

hrvatski

Alergeni gluten i soja u mesnim proizvodima sa hrvatskog tržišta

Sirovine biljnog podrijetla koriste se široko u mesnoj industriji s ciljem postizanja željenih tehnoloških i organoleptičkih svojstava, nutritivne vrijednosti te niže tržišne cijene proizvoda. Gluten i soja pripadaju skupini osnovnih alergena hrane, a njihova prisutnost u mesnim proizvodima, ukoliko nisu jasno istaknuti na deklaraciji proizvoda, može predstavljati potencijalnu opasnost po zdravlje potrošača alergičnih na te sastojke. U ovom radu analizirana je prisutnost glutena i soje u različitim vrstama mesnih proizvoda od više proizvođača, zastupljenih na tržištu Republike Hrvatske. Nasumično je uzorkovano ukupno 65 različitih proizvoda iz kategorije trajnih kobasica (n =22), toplinski obrađenih kobasica (n =35) i proizvoda od usitnjenog mesa (n =10) te su primjenom ELISA metode određene koncentracije glutena i soje. Najveća razina glutena (214 mg/kg) određena je u hrenovkama, a soje (36 mg/kg) u paštetama. Rezultati ispitivanja ukazali su na pojavnost soje u 28% uzoraka, pri čemu su u dva uzorka (3%) određene količine u tragovima (< 5 mg/kg), a da moguća prisutnost ovog alergena na proizvodima nije navedena. Gluten je određen u 6% uzoraka, a njegova prisutnost je bila deklarirana na svim proizvodima koji su ga sadržavali. Rezultati istraživanja upućuju na nužnost sustavne kontrole alergena u mesnim proizvodima s ciljem zaštite zdravlja potrošača i stavljanja na tržište sigurne hrane.

alergeni ; gluten ; soja ; Hrvatska ; mesni proizvodi

nije evidentirano

engleski

Allergens gluten and soya in meat products from the Croatian market

nije evidentirano

allergens ; gluten ; soy ; Croatia ; meat products

nije evidentirano

Podaci o prilogu

54-54.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka s 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja

Osijek:

978-953-7005-41-2

2234-9536

Podaci o skupu

Hranom do zdravlja

poster

13.10.2016-13.10.2016

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija