Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fat content, fatty acid composition and lipid oxidation in industrial and traditional Baranja kulen (CROSBI ID 233857)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Marušić Radovčić, Nives, Heleš, Sanja, Vidaček, Sanja, Janči, Tibor, Petrak, Tomislav, Medić, Helga Fat content, fatty acid composition and lipid oxidation in industrial and traditional Baranja kulen // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 238-243

Podaci o odgovornosti

Marušić Radovčić, Nives, Heleš, Sanja, Vidaček, Sanja, Janči, Tibor, Petrak, Tomislav, Medić, Helga

engleski

Fat content, fatty acid composition and lipid oxidation in industrial and traditional Baranja kulen

Udio masti, sastav masnih kiselina i stupanj oksidacije masti (TBA test) određen je u uzorcima tradicionalnog i industrijskog Baranjskog kulena. Udio masti u industrijskom kulenu iznosio je 8, 60%, dok je u tradicionalnom 9, 27%. Sastav zasićenih (SFA), mononezasićeniih (MUFA) i polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina u obje vrste kulena iznosio je 37% SFA, 15% PUFA i 48% MUFA. Omjer PUFA/SFA u tradicionalnom kulenu bio je 0, 41 dok u industrijskom 0, 38, a omjer n-6/n-3 iznosio je 12, 88 za tradicionalni, a 13, 08 za industrijski kulen. TBA vrijednost tradicionalnog kulena iznosio je 0, 79 mg MDA/kg uzorka, dok je industrijski kulen imao nešto viši stupanj oksidacije masti (1, 01mg MDA/kg uzorka).

traditional kulen; industrial kulen; fatty acid composition; n6/n3; TBA value

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

16

2014.

238-243

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija