Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje hlapivih komponenata arome kulena (CROSBI ID 233858)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Marušić Radovčić, Nives, Brekalo, Ana, Janči, T., Vidaček, Sanja, Kušec, Goran, Medić, Helga Određivanje hlapivih komponenata arome kulena // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 17 (2015), 50-56

Podaci o odgovornosti

Marušić Radovčić, Nives, Brekalo, Ana, Janči, T., Vidaček, Sanja, Kušec, Goran, Medić, Helga

hrvatski

Određivanje hlapivih komponenata arome kulena

Kulen je tradicionalni mesni proizvod s područja istočne Hrvatske koji se ubraja u fermentirane trajne kobasice. Tijekom procesiranja fer- mentiranih proizvoda odvijaju se brojne enzimske i neenzimske reakcije koje dovode do povećanja koncentracije hlapivih komponenata arome. Te komponente su odgovorne za specične okusne i mirisne osobine ovog proizvoda koje su najzaslužnije za percepciju kvalitete kod potrošača. Za ekstrakciju tih spojeva iz uzoraka korištena je mikroekstrakcija na čvrstoj fazi iz para iznad otopine. Plinsko-kromatograf- sko-masenom spektometrijskom analizom uzoraka identicirana su 104 hlapiva spoja arome. Identicirani spojevi su pripadali sljedećim kemijskim grupama: terpenima, aldehidima, organosumpornim spojevima, ketonima, aromatskim ugljikovodicima, kiselinama, esterima i laktonima, furanima, benzofuranima i pirazinima, alkoholima, terpenima i alkanima i alkenima. Fenoli, aldehidi, ketoni i organosumpor- ni spojevi su najzastupljeniji spojevi u kulenu.

kulen ; plinska kromatograja – masena spektrometrija (GC-MS) ; aroma ; hlapive komponente

nije evidentirano

engleski

Determination of volatile favour compounds in kulen

nije evidentirano

kulen ; gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) ; aroma ; volatile compounds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

17

2015.

50-56

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija