Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Hranjiva vrijednost mandarine (Citrus reticulata Blanco, Citrus nobilis Lour) (CROSBI ID 234876)

Prilog u časopisu | stručni rad

Ferenčić Dubravka ; Gluhić, David ; Dudaš, Slavica Hranjiva vrijednost mandarine (Citrus reticulata Blanco, Citrus nobilis Lour) // Glasnik zaštite bilja, 3 (2016), 46-52

Podaci o odgovornosti

Ferenčić Dubravka ; Gluhić, David ; Dudaš, Slavica

hrvatski

Hranjiva vrijednost mandarine (Citrus reticulata Blanco, Citrus nobilis Lour)

Mandarina ili mandarinka (lat. Citrus reticulata Blanco, Citrus nobilis Lour) je trajnozelena biljka koja naraste oko 2 do 3 m visine. Pripada porodici Rutvica (Rutaceae) a rodu Citrusa. Biljka potječe iz Kine, a njen naziv potječe od vladara mandarina, koji su to voće darivali u znak poštovanja. U mediteranskom dijelu Europe mandarina se počela uzgajati polovicom 19. stoljeća, a na našem obalnom području početkom 20. Stoljeća. Najbolje uspijeva u suptropskim krajevima jer je posebno osjetljiva na niske temperature. U Hrvatskoj se uzgaja u dolini rijeke Neretve. Osim mikroklime i položaja koji omogućuju njen rast, izvanredna rodnost priprisuje se aluvijalnom području na kojem su podignuti nasadi vrlo kvalitetnih japanskih Unshiu sorti mandarina. Mandarina pripada grupi zimskog (sezonskog) voća. Kao takva, vrlo je cijenjena zbog svojih hranjivih sastojaka i antioksidacijskih svojstava. Udio vitamina C u 100 g svježeg mesnatog dijela mandarine iznosi 26, 7 mg. Ta količina može zadovoljiti 80% potrebnog dnevnog unosa vitamina C. Vitamin C ili askorbinska kiselina djeluje kao donator vodika te kao reducens sudjeluje u brojnim biološkim procesima. Kao antioksidans sprječava prijelaz stabilnih slobodnih radikala u nestabilne, a oni su uzrok oštećenja bjelančevina i DNK. Između ostalog, jača imunitet, sudjeluje u sintezi kolagena, karnitina i važan je za sintezu masnih kiselina.

mandarina ; hranjiva vrijednost ; vitamini ; minerali ; eterično ulje.

nije evidentirano

engleski

Nutritional value of mandarin oranges (Citrus reticulata Blanco, Citrus nobilis Lour)

nije evidentirano

mandarin oranges ; nutritional value ; vitamins ; minerals ; essential oil

nije evidentirano

Podaci o izdanju

3

2016.

46-52

objavljeno

0350-9664

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija