Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba osnovnog kemijskog i masno- kiselinskog sastava te mikrobiološke ispravnosti guščjih, kokošjih, pačjih i purećih jaja (CROSBI ID 237559)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Jakopović, Željko ; Čanak, Iva ; Lešić, Tina ; Pleadin, Jelka ; Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija Usporedba osnovnog kemijskog i masno- kiselinskog sastava te mikrobiološke ispravnosti guščjih, kokošjih, pačjih i purećih jaja // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 11 (2016), 3-4; 152-158

Podaci o odgovornosti

Jakopović, Željko ; Čanak, Iva ; Lešić, Tina ; Pleadin, Jelka ; Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija

hrvatski

Usporedba osnovnog kemijskog i masno- kiselinskog sastava te mikrobiološke ispravnosti guščjih, kokošjih, pačjih i purećih jaja

Jaja se smatraju nutritivno cjelovitom namirnicom koja obogaćuje ljudsku prehranu, jer sadrže visokokvalitetne proteine, ugljikohidrate, lako probavljive masti i minerale, kao i vrijedne vitamine. Budući da u širokoj prodaji na našim prostorima, osim kokošjih, gotovo i nema jaja drugih vrsta peradi, a razlike se očituju u veličini, boji i težini jaja, kao i omjerima sastavnih dijelova (žumanjak, bjelanjak, ljuska) i hranjivih tvari (ugljikohidrati, proteini, masti, minerali), cilj ovog rada bio je usporediti sastav masnih kiselina, kemijski sastav te mikrobiološku ispravnost guščjih, pačjih, kokošjih i purećih jaja nabavljenih od istog malog domaćinstva. Srednja vrijednost aerobnih mezofilnih bakterija bila je 4, 55±0, 35 log CFU/g za guščja, 3, 73±0, 2 log CFU/g za pačja, 3, 79±0, 35 log CFU/g za kokošja te 4, 16±0, 3 log CFU/g za pureća jaja. Bakterije iz roda Salmonella i Listeria monocytogenes nisu dokazane ni u jednom uzorku jaja, dok su Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus, kvasci i plijesni dokazani u broju <1 log CFU/g. Za sve skupine masnih kiselina (SFA, MUFA, PUFA) utvrđena je značajna razlika (p<0, 05) s obzirom na vrstu peradi. Dokozaheksaenska n-3 masna kiselina (DHA) određena je samo u pačjim jajima (0, 18±0, 02%). Sve vrste masnih kiselina su se međusobno značajno razlikovale (p<0, 05) u omjeru n-6 i n-3 sa najvećim određenim omjerom kod purećih jaja (60, 61), a najnižim kod gušćjih jaja (3, 90), koja su ujedno jedina u skladu sa zdravstvenim preporukama (3-5:1).

jaja, sastav masnih kiselina, kemijski sastav, mikrobiološka ispravnost

nije evidentirano

engleski

Comparison of basic chemical and fatty acid composition and microbiological safety of goose, chicken, duck and turkey eggs

nije evidentirano

eggs, fatty acid composition, chemical composition, microbiological quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

11 (3-4)

2016.

152-158

objavljeno

1847-3423

1847-7461

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija