Barijerna svojstva materijala u dodiru s hranom (CROSBI ID 647110)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Ščetar, Mario
hrvatski
Barijerna svojstva materijala u dodiru s hranom
Optimizirani materijali koji služe za pakiranje hrane imaju vrlo važnu ulogu u trajnosti prehrambenih proizvoda. Generalno, danas govorimo o polimernim ambalažnim materijalima čija upotreba kao materijala koji dolaze u neposredan kontakt s hranom konstantno raste. Učestalim proučavanjem i karakterizacijom polimernih materijala u okviru propusnosti na plinove, vodenu paru, svijetlost te arome ima za cilj produžetak roka trajnosti upakirane hrane. Materijali mogu biti propusni (selektivni) ili visokobarijerni a prema zahtjevima upakirane hrane. Tijekom izloženosti uvjetima okoline, materijali su izloženi u određenoj mjeri fizikalnim promjenama ako što su adsorpcija, difuzija i desorpcija. Transport plina kroz polimer definiramo pojmom permeabilnosti. Permeabilnost komponente opisujemo kao umnoške difuzije i topljivosti komponente. Selektivnost molekula kod permeabilnosti ovisna je o mobilnosti i topljivosti pri određenoj debljini membrane. Propusnost filmova ovisi o prirodi polimera, prirodi permeata, promijeni tlaka ili koncentracije, temperaturi i uvjetima relativne vlage. S toga, izbor najboljeg materijala za pakiranje jedan je od bitnih procesa u prehrambenoj industriji. Materijal treba imati izvanredna barijerna svojstva te fizički i kemijski integritet kodtehnika pakiranja kao što su vakuum pakiranje i pakiranje u modificiranoj atmosferi (MAP). Budući da kontakt s hranom (pH, masti, arome) može promijeniti svojstva polimera, bitno je proučiti svojstva barijernih materijala pod stvarnim uvjetima u svim aspektima.
barijerna svojstva, permeabilnost, polimeri, pakiranje hrane
nije evidentirano
engleski
Food contact materials barrier properties
nije evidentirano
barrier properties, permeability, polymers, food packaging
nije evidentirano
Podaci o prilogu
52-53.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik III Hrvatski kongres zdravstvene ekologije
Ivona Vidić Štrac
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)
978-953-7031-63-3
Podaci o skupu
3. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije
predavanje
25.04.2017-27.04.2017
Tuhelj, Hrvatska