Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Barijerna svojstva materijala u dodiru s hranom (CROSBI ID 647110)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Ščetar, Mario Barijerna svojstva materijala u dodiru s hranom // Zbornik III Hrvatski kongres zdravstvene ekologije / Ivona Vidić Štrac (ur.). Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2017. str. 52-53

Podaci o odgovornosti

Ščetar, Mario

hrvatski

Barijerna svojstva materijala u dodiru s hranom

Optimizirani materijali koji služe za pakiranje hrane imaju vrlo važnu ulogu u trajnosti prehrambenih proizvoda. Generalno, danas govorimo o polimernim ambalažnim materijalima čija upotreba kao materijala koji dolaze u neposredan kontakt s hranom konstantno raste. Učestalim proučavanjem i karakterizacijom polimernih materijala u okviru propusnosti na plinove, vodenu paru, svijetlost te arome ima za cilj produžetak roka trajnosti upakirane hrane. Materijali mogu biti propusni (selektivni) ili visokobarijerni a prema zahtjevima upakirane hrane. Tijekom izloženosti uvjetima okoline, materijali su izloženi u određenoj mjeri fizikalnim promjenama ako što su adsorpcija, difuzija i desorpcija. Transport plina kroz polimer definiramo pojmom permeabilnosti. Permeabilnost komponente opisujemo kao umnoške difuzije i topljivosti komponente. Selektivnost molekula kod permeabilnosti ovisna je o mobilnosti i topljivosti pri određenoj debljini membrane. Propusnost filmova ovisi o prirodi polimera, prirodi permeata, promijeni tlaka ili koncentracije, temperaturi i uvjetima relativne vlage. S toga, izbor najboljeg materijala za pakiranje jedan je od bitnih procesa u prehrambenoj industriji. Materijal treba imati izvanredna barijerna svojstva te fizički i kemijski integritet kodtehnika pakiranja kao što su vakuum pakiranje i pakiranje u modificiranoj atmosferi (MAP). Budući da kontakt s hranom (pH, masti, arome) može promijeniti svojstva polimera, bitno je proučiti svojstva barijernih materijala pod stvarnim uvjetima u svim aspektima.

barijerna svojstva, permeabilnost, polimeri, pakiranje hrane

nije evidentirano

engleski

Food contact materials barrier properties

nije evidentirano

barrier properties, permeability, polymers, food packaging

nije evidentirano

Podaci o prilogu

52-53.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik III Hrvatski kongres zdravstvene ekologije

Ivona Vidić Štrac

Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

978-953-7031-63-3

Podaci o skupu

3. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije

predavanje

25.04.2017-27.04.2017

Tuhelj, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija