Odabir najboljih parova vina i čokolade primjenom senzorskih testova (CROSBI ID 411380)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Martinović, Tomislav
Komes, Draženka
hrvatski
Odabir najboljih parova vina i čokolade primjenom senzorskih testova
Čokolada i vino popularni su proizvodi čija konzumacija raste, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. U novije vrijeme, povećanjem kupovne moći dijela populacije, ali i edukacijom i posebice utjecajem medija, javljaju se različiti trendovi uparivanja pojedine hrane i pića. Iako je uparivanje vina sa nekom hranom uobičajeno, ne postoji niti jedno istraživanje koje je obradilo uparivanje čokolade s bijelim, crnim i desertnim vinima kako bi se odabrali najbolji parovi istih. Stoga je cilj ovog rada bio pronaći i odabrati najbolje parove vina i čokolada različitog udjela kakaovih dijelova. Ispitivano je 5 čokolada (38 %, 50 %, 60 %, 72 % i 81 % kakaovih dijelova) i 16 vina (7 bijelih, 7 crnih i 2 desertna vina). Čokolada s 38 % kakaovih dijelova najbolje se uparuje s vinima Muškat žuti i Prošek, dok je čokoladi s 50 % kakaovih dijelova najbolje odgovarao Muškat žuti. Čokoladi s 60 % kakaovih dijelova najbolje je odgovaralo vino Graševina. Traminac i Blatina najbolje su se uparili s čokoladom od 72 % kakaovih dijelova, dok se čokolada s 81 % kakaovih dijelova može dobro upariti s više vina (Sauvignon, Graševina, Žilavka, Muškat žuti i Prošek).
Čokolada ; Hrvatska vina ; Uparivanje ; Senzorska analiza
nije evidentirano
engleski
Selecting the best pairs of wine and chocolate by application of sensory tests
nije evidentirano
Chocolate ; Croatian wines ; Pairing ; Sensory analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
69
11.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb