Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Odabir najboljih parova vina i čokolade primjenom senzorskih testova (CROSBI ID 411380)

Ocjenski rad | diplomski rad

Martinović, Tomislav Odabir najboljih parova vina i čokolade primjenom senzorskih testova / Komes, Draženka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Martinović, Tomislav

Komes, Draženka

hrvatski

Odabir najboljih parova vina i čokolade primjenom senzorskih testova

Čokolada i vino popularni su proizvodi čija konzumacija raste, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. U novije vrijeme, povećanjem kupovne moći dijela populacije, ali i edukacijom i posebice utjecajem medija, javljaju se različiti trendovi uparivanja pojedine hrane i pića. Iako je uparivanje vina sa nekom hranom uobičajeno, ne postoji niti jedno istraživanje koje je obradilo uparivanje čokolade s bijelim, crnim i desertnim vinima kako bi se odabrali najbolji parovi istih. Stoga je cilj ovog rada bio pronaći i odabrati najbolje parove vina i čokolada različitog udjela kakaovih dijelova. Ispitivano je 5 čokolada (38 %, 50 %, 60 %, 72 % i 81 % kakaovih dijelova) i 16 vina (7 bijelih, 7 crnih i 2 desertna vina). Čokolada s 38 % kakaovih dijelova najbolje se uparuje s vinima Muškat žuti i Prošek, dok je čokoladi s 50 % kakaovih dijelova najbolje odgovarao Muškat žuti. Čokoladi s 60 % kakaovih dijelova najbolje je odgovaralo vino Graševina. Traminac i Blatina najbolje su se uparili s čokoladom od 72 % kakaovih dijelova, dok se čokolada s 81 % kakaovih dijelova može dobro upariti s više vina (Sauvignon, Graševina, Žilavka, Muškat žuti i Prošek).

Čokolada ; Hrvatska vina ; Uparivanje ; Senzorska analiza

nije evidentirano

engleski

Selecting the best pairs of wine and chocolate by application of sensory tests

nije evidentirano

Chocolate ; Croatian wines ; Pairing ; Sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

69

11.07.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija