Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje antioksidativne aktivnosti bezglutenskog kiselog tijesta i kruha FRAP metodom (CROSBI ID 412549)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Rora, Tina Određivanje antioksidativne aktivnosti bezglutenskog kiselog tijesta i kruha FRAP metodom / Krpan, Marina (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Rora, Tina

Krpan, Marina

hrvatski

Određivanje antioksidativne aktivnosti bezglutenskog kiselog tijesta i kruha FRAP metodom

U današnjem modernom svijetu sve je više ljudi izloženo svakodnevnom stresu zbog čega se javljaju različite bolesti, a time i potreba za pravilnom i nutritivno kvalitetnijom prehranom. Broj oboljelih od celijakije je sve veći pa je i potražnja za bezglutenskim proizvodima u svakodnevnom porastu. S obzirom da je bezglutenski kruh nutritivno siromašan, potrebno ga je obogatiti različitim dodacima. Također, moderne metode proizvodnje kruha upotrebom pekarskog kvasca S. cerevisiae i kratkotrajna fermentacija daju kruh lošije kvalitete i trajnosti zbog čega se sve više pribjegava proizvodnji kruha uz dodatak kiselog tijesta. Stoga je cilj ovog rada bio utvrditi utjecaj brašna žutog graška i kiseljenja tijesta pomoću bakterija mliječne kiseline (BMK) na antioksidativnu aktivnost bezglutenskog kiselog tijesta i kruha. Utvrđeno je da kiseljenje s različitim kulturama BMK povećava antioksidacijsku aktivnost, dok je dodatak brašna žutog graška smanjuje.

bezglutenski kruh, brašno žutog graška, celijakija, FRAP, kiselo tijesto

nije evidentirano

engleski

The determination of antioxidant activity of gluten-free sourdough and bread with FRAP method

nije evidentirano

celiac disease, FRAP, gluten-free bread, sourdough, yellow pea flour

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

08.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija