Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje hranjive vrijednosti slastica kemijskom analizom i metodom izračuna iz tablica kemijskog sastava (CROSBI ID 412578)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bušić, Lucija Određivanje hranjive vrijednosti slastica kemijskom analizom i metodom izračuna iz tablica kemijskog sastava / Krpan, Marina (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Bušić, Lucija

Krpan, Marina

hrvatski

Određivanje hranjive vrijednosti slastica kemijskom analizom i metodom izračuna iz tablica kemijskog sastava

Kolači su jedan od najprofitabilnijih i najskupljih pekarskih proizvoda. Njihovo svjetsko tržište godišnje raste. Na kvalitetu finalnog proizvoda utječu sirovine, proizvodni proces, ali i uređaji u kojima se provodi pečenje. Sredinom 20.og stoljeća dolazi do industrijalizacije prehrambenog sektora što je rezultiralo redukcijom broja lokalnih poljoprivrednika te povećanjem brojem tvornica. U ovom radu eksperimentalno su određeni udjeli pojedinih nutrijenata uzoraka domaćih kolača kao što su voda, pepeo, proteini, masti i ugljikohidrati te su analitički određene vrijednosti uspoređivane s teorijskim vrijednostima dobivenim metodom izračuna pomoću danskih tablica, a korištenjem ustupljenih normativa. Od svih ispitivanih uzoraka samo su 4 uzorka pokazala neprihvatljiva odstupanja.

industrijalizacija, kolači, nutrijenti, odstupanja

nije evidentirano

engleski

Determination of nutritive value of confectionary products by chemical analysis and by calculation from food composition table

nije evidentirano

confectionery products, deviation, industrialization, nutrients

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

19.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija