Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja mliječne kiseline na hidrolizatu pšenične slame dobivenom alkalnom predobradom u visokotlačnom reaktoru (CROSBI ID 413336)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vidović, Petra Proizvodnja mliječne kiseline na hidrolizatu pšenične slame dobivenom alkalnom predobradom u visokotlačnom reaktoru / Božidar, Šantek (mentor); Trontel, Antonija (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Vidović, Petra

Božidar, Šantek

Trontel, Antonija

hrvatski

Proizvodnja mliječne kiseline na hidrolizatu pšenične slame dobivenom alkalnom predobradom u visokotlačnom reaktoru

Otpadne lignocelulozne sirovine, u odnosu na šećerne i škrobne sirovine koje se uvelike koriste za prehranu ljudi i životinja, predstavljaju održivu alternativu za proizvodnju biokemikalija kao što je mliječna kiselina. U ovom radu provedena je predobrada pšenične slame s 2 %-tnom natijevom lužinom u visokotlačnom reaktoru pri različitim temperaturama (120°C-210°C) i vremenima zadržavanja od 1 do 20 minuta. Nakon predobrade pšenične slame, dobivene su dvije faze (čvrsta i tekuća faza) te je određen njihov sastav. Čvrsta faza (predobrađena pšenična slama) koja se sastoji većinom od glukana (wglukan = 87, 36 %) korištena je za hidrolizu komercijalnim celulazama i b- glukozidazom izoliranim iz plijesni Aspergillus niger. Nakon optimizacije enzimske hidrolize, dobiveni hidrolizati korišteni su za proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterije mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T. Provedena je i simultana hidroliza s celulazama i b- glukozidazom iz plijesni A. niger i fermentacija predobrađene pšenične slame do mliječne kiseline pomoću L. amylovorus DSM 20531T, pri čemu su ostvareni ovi pokazatelji uspješnosti procesa: YP/S =0, 30 i 0, 33 g g-1, PrMK = 0, 23 i 0, 24 g L-1 h-1, μm = 0, 30 i 0, 31 h-1 (celulaze, celulaze + β-glukozidaza).

Lactobacillus amylovorus, pšenična slama, predobrada lužinom u visokotlačnom reaktoru, enzimska hidroliza, celulaze, b-glukozidaza, fermentacija, mliječna kiselina

nije evidentirano

engleski

LACTIC ACID PRODUCTION FROM WHEAT STRAW HYDROLYSATES FROM ALKALI PRETREATMENT IN HIGH-PRESSURE REACTOR

nije evidentirano

Lactobacillus amylovorus, wheat straw, alkali pretreatment in high-pressure reactor, enzymatic hydrolysis, cellulase, fermentation, lactic acid

nije evidentirano

Podaci o izdanju

75

21.07.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija