Proizvodnja mliječne kiseline na hidrolizatu pšenične slame dobivenom alkalnom predobradom u visokotlačnom reaktoru (CROSBI ID 413336)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vidović, Petra
Božidar, Šantek
Trontel, Antonija
hrvatski
Proizvodnja mliječne kiseline na hidrolizatu pšenične slame dobivenom alkalnom predobradom u visokotlačnom reaktoru
Otpadne lignocelulozne sirovine, u odnosu na šećerne i škrobne sirovine koje se uvelike koriste za prehranu ljudi i životinja, predstavljaju održivu alternativu za proizvodnju biokemikalija kao što je mliječna kiselina. U ovom radu provedena je predobrada pšenične slame s 2 %-tnom natijevom lužinom u visokotlačnom reaktoru pri različitim temperaturama (120°C-210°C) i vremenima zadržavanja od 1 do 20 minuta. Nakon predobrade pšenične slame, dobivene su dvije faze (čvrsta i tekuća faza) te je određen njihov sastav. Čvrsta faza (predobrađena pšenična slama) koja se sastoji većinom od glukana (wglukan = 87, 36 %) korištena je za hidrolizu komercijalnim celulazama i b- glukozidazom izoliranim iz plijesni Aspergillus niger. Nakon optimizacije enzimske hidrolize, dobiveni hidrolizati korišteni su za proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterije mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T. Provedena je i simultana hidroliza s celulazama i b- glukozidazom iz plijesni A. niger i fermentacija predobrađene pšenične slame do mliječne kiseline pomoću L. amylovorus DSM 20531T, pri čemu su ostvareni ovi pokazatelji uspješnosti procesa: YP/S =0, 30 i 0, 33 g g-1, PrMK = 0, 23 i 0, 24 g L-1 h-1, μm = 0, 30 i 0, 31 h-1 (celulaze, celulaze + β-glukozidaza).
Lactobacillus amylovorus, pšenična slama, predobrada lužinom u visokotlačnom reaktoru, enzimska hidroliza, celulaze, b-glukozidaza, fermentacija, mliječna kiselina
nije evidentirano
engleski
LACTIC ACID PRODUCTION FROM WHEAT STRAW HYDROLYSATES FROM ALKALI PRETREATMENT IN HIGH-PRESSURE REACTOR
nije evidentirano
Lactobacillus amylovorus, wheat straw, alkali pretreatment in high-pressure reactor, enzymatic hydrolysis, cellulase, fermentation, lactic acid
nije evidentirano
Podaci o izdanju
75
21.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb