Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

USPOREDBA POKAZATELJA KVALITETE PIVA GORNJEG I DONJEG VRENJA (CROSBI ID 413341)

Ocjenski rad | diplomski rad

Stegnjaić, Uglješa USPOREDBA POKAZATELJA KVALITETE PIVA GORNJEG I DONJEG VRENJA / Božidar, Šantek (mentor); Trontel, Antonija (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Stegnjaić, Uglješa

Božidar, Šantek

Trontel, Antonija

hrvatski

USPOREDBA POKAZATELJA KVALITETE PIVA GORNJEG I DONJEG VRENJA

U ovom istraživanju proučavan je proces proizvodnje ale i lager piva u laboratorijskom i industrijskom mjerilu. Sladovina za obje vrste piva proizvedena je infuzijskim postupkom uz primjenu usipka standardnog sastava. Za proizvodnju ale piva korišten je kvasac Saccharomyces cerevisiae (tip SafAleTM US-05) odnosno Saccharomyces pastorianus za proizvodnju lager piva. Tijekom procesa glavnog i naknadnog vrenja praćena je promjena koncentracije sastojaka sladovine kao i sinteza glavnih (etanol, CO2, glicerol) i sporednih (esteri, viši alkoholi, acetaldehid) proizvoda procesa alkoholnog vrenja. Na osnovi rezultata ovog istraživanja može se zaključiti da oba piva dobivena u ovom istraživanju odgovaraju standardima kvalitete zahtijevane za obje vrste piva.

pivo donjeg i gornjeg vrenja, Saccharomyces pastorianus, Saccharomyces cerevisiae, osnovni sastojci piva, komponente arome piva, različite kromatografske tehnike

nije evidentirano

engleski

COMPARISON OF BEER QUALITY PARAMETERS IN BOTTOM AND TOP FERMENTED BEER

nije evidentirano

bottom and top fermenting beer, Saccharomyces pastorianus, Saccharomyces cerevisiae, major beer constituents, beer aroma compounds, different chromatographic tehniques

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54

24.07.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija