Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Validacijski postupci u određivanju sulfonamida i kloramfenikola u mesnim proizvodima primjenom ELISA metode (CROSBI ID 413347)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vrkljan, Petra Validacijski postupci u određivanju sulfonamida i kloramfenikola u mesnim proizvodima primjenom ELISA metode / Hruškar, Mirjana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Vrkljan, Petra

Hruškar, Mirjana

hrvatski

Validacijski postupci u određivanju sulfonamida i kloramfenikola u mesnim proizvodima primjenom ELISA metode

Zbog svakodnevne primjene veterinarskih lijekova obavezna je kontrola hrane životinjskog podrijetla na rezidue u hrani. Cilj ovog rada bio je validirati ELISA metodu za određivanje sulfonamida i kloramfenikola u uzorcima različitih mesnih proizvoda (pašteta, buđola, mesni doručak, zimska salama, dimljena šunka). Ključni validacijski parametri bili su: selektivnost/specifičnost i sposobnost detekcije, iskorištenje, ponovljivost i preciznost, granica detekcije, granica kvantifikacije i robusnost. Koncentracije sulfonamida i kloramfenikola bile su niže od najviše dopuštene koncentracije, odnosno granice najmanje zahtijevane učinkovitosti izvedbe metode prema čemu je izračunata sposobnost detekcije i potvrđena selektivnost/specifičnost. Iskorištenje, ponovljivost i preciznost također su se nalazile unutar granica određenih zakonom. Granice detekcije i kvantifikacije za sulfonamide iznosile su 0, 627 μg kg-1 i 2, 891 μg kg-1, a za kloramfenikol 0, 019 μg kg-1 i 0, 068 μg kg-1. Dokazana je robusnost metode za određivanje kloramfenikola. S obzirom na dobivene rezultate i postavljene kriterije prihvatljivosti može se zaključiti da je validirana ELISA metoda prikladna za dokazivanje sulfonamida i kloramfenikola u mesnim proizvodima.

ELISA, kloramfenikol (CAP), mesni proizvodi, sulfonamidi, validacija

nije evidentirano

engleski

Validation of ELISA method for the determination of sulphonamides and chloramphenicol in meat products

nije evidentirano

chloramphenicol (CAP), ELISA, meat products, sulphonamides, validation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

27.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija