Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj enoloških postupaka na sastav arome vina Pošip (CROSBI ID 414230)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Tomašević, Marina Utjecaj enoloških postupaka na sastav arome vina Pošip / Kovačević Ganić, Karin (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Tomašević, Marina

Kovačević Ganić, Karin

hrvatski

Utjecaj enoloških postupaka na sastav arome vina Pošip

Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj predfermentativne maceracije, soja kvasca te dodatka antioksidansa (sumporov dioksid i glutation) na aromu vina Pošip. Vina su proizvedena vinifikacijom u inoks tankovima i u hrastovim barrique bačvama. Uzorci vina analizirani su u trenutku punjenja te nakon 3, 6, 9 i 12 mjeseci starenja u bocama. Spojevi arome analizirani su primjenom plinske kromatografije s masenom detekcijom (GC/MS) nakon prethodne mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (SPME) ili slektivne ekstrakcije hlapivih tiola primjenom p-hidroksimerkuribenzoata i jakog anionskog izmjenjivača. Intenzitet mirisa tiola određen je kvantitativnom deskriptivnom senzorskom analizom. Dobiveni rezultati pokazali su da primijenjeni enološki postupci značajno utječu na sastav spojeva arome, a ovisno o pojedinom postupku ili njihovoj kombinaciji mogu se proizvesti vina različitih karakteristika.

antioksidansi, aroma, glutation, hlapivi tioli, Pošip, predfermentativna maceracija, soj kvasaca, vino

nije evidentirano

engleski

Influence of oenological practices on the aroma composition of Pošip wine

nije evidentirano

antioksidansi, aroma, glutation, hlapivi tioli, Pošip, predfermentativna maceracija, soj kvasaca, vino

nije evidentirano

Podaci o izdanju

155

14.06.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija